Tárkonyos halleves


Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, kb. 1 kiskanál ételízesítő por, 15 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és borsikafű (a frissek még zamatosabbak), 1 evőkanál 6%-os tárkonyos ételecet, 2 dl tejföl

1. A pontyfiléből a nagyobb szálkákat kiszedjük, majd a halhúst kisujjnyi csíkokra vágjuk. Megsózva, megborsozva félretesszük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit a gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra metéljük. A borsót szobahőmérsékleten fölengedjük.
3. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a hagymát beledobjuk, és kis lángon üvegesre pároljuk. Ezután a többi zöldséget rászórjuk, saját levében, lefödve, 6-8 perc alatt félpuhára pároljuk. A liszttel megszórjuk, kissé megpirítjuk, majd bő 1 liter vízzel fölöntjük. Az ételízesítőt beleszórjuk, a borsót hozzáadjuk. 3-4 percnyi forralás után a tárkonnyal meg a borsikával fűszerezzük, óvatosan belekeverjük a halat, és 5 percig főzzük.
4. Végül a levest az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk. (Célszerű a tejfölt egy kevés forró levessel elkeverni, azután a leveshez önteni, így biztosan nem kapja össze.) A tűzről levéve 2 tojássárgájával is gazdagíthatjuk.

Jó tanács
– Ponty helyett tengeri halfilével, harcsával, afrikai harcsával, fogassal vagy süllővel is készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 423 kcal • 30,3 g fehérje • 24,4 g zsír • 20,2 g szénhidrát • 6,2 g rost • 153 mg koleszterin