Sztrapacskaléleves – Dombrádi Lászlóné, Kati néni receptje

Sztrapacskaléleves  -  Dombrádi Lászlóné, Kati néni receptje
Hozzávalók:
1 evőkanál sertészsír, 1 apró vöröshagyma, 1 kiskanál finomliszt, 5-6 dl házi paradicsomlé, kb. 1 liternyi sztrapacska főzőlé, őrölt fekete bors, kis darabka zeller, 1 ág zellerzöld (szárított is lehet)
a leves betétjéhez:
kb. 2 maréknyi félretett sztrapacska tészta

1. A zsírt egy fazékban fölolvasztjuk, majd a megtisztított és apróra vágott hagymát megfuttatjuk rajta. A liszttel meghintjük, fél percig kevergetve pirítjuk. Ezt a vékony rántást a paradicsomlével fölöntjük, kevergetve fölforraljuk.
2. A sztrapacska főzőlevéből kb. 1 liternyit ráöntünk, de vigyázzunk, egészen az alja ne kerüljön bele, mert az tele van törmelékkel. Megborsozzuk, a megtisztított zellert és a zellerzöldet belerakjuk. Fölforraljuk, kis lángra állítjuk, és kb. 10 percig főzzük.
3. A sztrapacska tésztájából egy vágódeszkáról, késsel apró galuskákat szaggatunk bele, hogy ne csak egy híg lé legyen. Pár percnyi főzés után megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, borsozzuk, és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés
– Amikor Kati néni a házi rétes anyagát készítette (receptjét lásd a rétesek című fejezetnél), valahogy szóba került a sztrapacska. Kati néni elmondta, néhány éve a Vanyarcon megrendezett Haluskafesztivál és sztrapacskafőző-versenyen tanulta meg, hogy a sztrapacska főzőlevét sem dobják ki. A helyszínen házi paradicsomlével keverve, poharakba merve kínálták. Ezt aztán otthon a család szájaíze szerint egy kicsit átalakította, így született meg sztrapacskaléleves.

5 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 271 kcal