A méz mint természetes szénhidrát igen fontos engeriaforrás. Összetétele változó, de általánosan nem emelkedik ki sem vitamin-, sem ásványianyag-tartalmával a többi táplálék közül. A méz a virágok gyógybalzsamának tárát tartalmazza, így rendszeres (mértékletes!) fogyasztása egészséges. Gyorsan ható energiaforrás, ami azonnal felszívódik könnyen emészthető cukortartalma miatt. A népgyógyászat többek között köhögésre, szénanáthára, homlok-üreg-gyulladásra, álmatlanságra, bélpanaszokra ajánlja megelőzésként, illetve gyógyszerként a mézet, de jó hatásúnak tartja a fáradtság leküzdésében, javítja a szív működését, elősegíti az emésztést és a csontképzést is, felfrissíti az egész szervezetet. Az orvosok elsősorban baktériumölőként, egyesek még sebek tisztítására és gyógyítására is, valamint gyomor- és bélgyulladások megelőzésére, nyugtatóként ajánlják. Elgondolkodtató tény, hogy mind-ezek ellenére évi cukorfogyasztásunk kb. 100-szorosa a jótékony hatású mézének. Magas energiatartalma miatt (10 deka=326 kcal) rendszeresen (naponta) csak kis mennyiség fogyasztható, fogyókúra idején pedig egyáltalán nem ajánlott.