Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál kristálycukor, 1 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 csapott evőkanál só, 2-3 babérlevél, 3-4 tojás, 1 evőkanál 10%-os csemege ételecet
1. A hagymát megtisztítjuk és nagyon finomra vágjuk. Az olajat egy fazékban kissé megforrósítjuk, a hagymát meg a cukrot hozzáadjuk. Közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk; akkor jó, ha a cukor kissé karamellizálódik, a hagyma pedig üvegesre sül. (A klasszikus receptben nincs benne, de ízesíthetjük 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 mokkáskanál csípős paprikakrémmel és 1 mokkáskanál őrölt köménymaggal is.)
2. Ekkor a tűzről lehúzzuk, a lisztet belekeverjük, a pirospaprikával fűszerezzük és azonnal kb. 1 liter hideg vízzel fölöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet hozzáadjuk, többször megkeverve fölforraljuk, majd 2-3 percig főzzük.
3. A tojásokat egy tányérban villával kissé fölverjük. A levest a tűzről lehúzzuk, a tojást egyszer-egyszer megkeverve belecsurgatjuk, végül ecettel pikánsra ízesítjük.
Jó tanács
– A tojások egészben is a levesbe kerülhetnek. Ilyenkor egy kisebb merőkanalat a levesbe teszünk, a tojást beleütjük, így nem folyik szét. Nagyjából fél perc elteltével a levesbe csúsztatjuk, majd a kanálba egy újabb tojást ütünk. Kb. 3 percig főzzük így, az egész tojásokkal. Úgy is készülhet, hogy a tojások egy részét így, egészben, a többit csurgatva tesszük bele.
4 főre
Elkészítési idő: 15 perc
Egy adag: 602 kJ/144 kcal • 4,9 g fehérje • 11,2 g zsír • 5,9 g szénhidrát • 0,8 g rost • 180 mg koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.