A paksi – hasonlóan a legtöbb dunai halászléhez –, alaplé főzése nélkül készül, általában csak pontyból (lásd a halászlé alaplé nélkül receptet). Ehhez a halat megtisztítjuk, fejét, farkát apróra vágott vöröshagymával fazékba (bográcsba) rakjuk. Vizet öntünk rá, majd belekerül a hal kb. 3 centi vastagon felszeletelt, előre besózott törzse (a pontypatkók) is. Megsózzuk, a fele pirospaprikával és 1-2 cseresznyepaprikával fűszerezzük. Fél órai főzés után hozzáadjuk a többi pirospaprikát – ha volt belsősége, az is ilyenkor kerül bele –, és még 5 percig főzzük. A bajaihoz hasonlóan tésztával is tálalhatjuk. A paksi halászlé igazi ünnepe az 1992 óta júliusban megrendezett nemzetközi gastrobluesfesztivál.