Ököruszályleves (ökörfarokleves) – Gullner Gyula mesterszakács receptje

- Ököruszályleves (ökörfarokleves)  -  Gullner Gyula mesterszakács receptje
Hozzávalók:
egy ököruszály, azaz marhafarok (kb. 90 dkg), 25 dkg sárgarépa, 15-15 dkg zellergumó és petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 3 tojásfehérje, 5 dkg sűrített paradicsom, 30 dkg darált sovány marhahús, 20 szem fekete bors, 1 babérlevél, 1-2 ágacska kakukkfű, kb. 1 csapott evőkanál só, 3-4 evőkanál konyak

1. Az ököruszályt egy bárddal több darabra vágjuk; erre vásárláskor a hentest is megkérhetjük. Egy tepsire rakjuk, és közepesen forró sütőben sütjük kb. 15 percig, pontosabban addig, míg megjelennek az első pörzsanyagok. Ezalatt az összes zöldséget megtisztítjuk, fölszeleteljük, a húshoz adjuk, együtt pirítjuk további jó 10 percig. Akkor jó, ha egyenletesen világosbarnára sül minden.
2. Közben elkészítjük a levesalapot, ami olyan, mint amikor erőlevest főzünk. Ehhez a tojásfehérjét egy nagyobb fazékban kissé fölverjük, azután először a sűrített paradicsomot, majd a darált húst adjuk hozzá. Fölöntjük 3 liter hideg vízzel, és többször megkeverve melegíteni kezdjük. Amikor nagyjából 50 ˚C-os lehet, a megpirított zöldséges farkat is belerakjuk. Többször megkeverve kis lángon fölforraljuk. Forrás után keverni már nem kell. Ekkor a leves még kilátástalanul zavaros, de főzés során a tojásfehérje a tetején összeáll, s magához veszi a levesben „úszkáló” legapróbb darabkákat is, így tökéletesen áttetsző lesz a végére.
3. Amint forr, a borssal, a babérlevéllel és a kakukkfűvel fűszerezzük, megsózzuk (ebből ne tegyük bele még mindet, mert a kész levesből elvenni már nem lehet). Kis rest hagyva lefödjük, é skis lángon, szinte gyöngyöző forralással 2 órán át főzzük. A tűzről levéve 10 percig pihentetjük, majd óvatosan, hogy ne törjük, gézvásznon átszűrjük. Újra tűzre tesszük, megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, a konyakkal ízesítjük. Kis lángon 10 percig forraljuk. Az így megfőzött tartalmas „erőleves” mennyisége 1,75 liter lesz.
4. Tálalás előtt az ökörfarkat langyos vízzel leöblítjük, és a húst lecsipegetjük róla, és leveses csészékbe rakjuk. Erre merjük rá a forró aromas levest.

Jó tanács
– Szokás úgy is tálalni, hogy néhány leforrázott parajleveleket és/vagy buggyantott fürjtojást teszünk bele.

6 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: kb. 180 kcal