Nyírségi gombócleves


Hozzávalók 10 főre:
1 kg borjúcomb vagy -lapocka vagy – lábszár (esetleg sovány sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé), kb. 2 evőkanál só, 1 evőkanál egész fekete bors, 3 vöröshagyma, 2 csokor petrezselyem, 25-30 dkg zeller és sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 30-30 dkg csiperkegomba, fagyasztott zöldborsó és fagyasztott karfiol (a friss még jobb), 15 dkg vaj, 3 púpozott evőkanál finomliszt, 4 dl főzőtejszín, 3 tojássárgája (ez el is maradhat), 1 nagy citrom leve
a burgonyagombóchoz:
50 dkg (tisztítva mérve) főtt, még melegen áttört, de kihűlt burgonya, 5 evőkanál (kb. 10 dkg) finomliszt, 2 tojás, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanálnyi őrölt fehér bors vagy borskeverék, 1 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem

1. A leves betétjéhez való burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, amilyen melegen csak tudjuk, meghámozzuk, majd szitán áttörjük és hűlni hagyjuk.
2. A borjúhúst egycentis kockákra vágjuk, fazékba rakjuk, 1,5 liter vizet öntünk rá. 1 evőkanálnyi sót szórunk bele, többször belekeverve fölforraljuk. Az egész borsot, 2 cikkekre vágott hagymával kisebb fazékba rakjuk, 5 deci vizet öntünk rá, főzni kezdjük. A petrezselymet finomra vágjuk, az egyik csokor szárát szintén a fűszerkivonathoz adjuk. Amikor a hús forr, kis lángra állítjuk a tetején keletkező szürkés habot lekanalazzuk róla. Ezután a húst lefödjük, főzni kezdjük.
3. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a zellert és a kétféle répát a kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk, a gombát félbevágva fölszeleteljük. A gombát 3 deka olvasztott vajon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, egy kevés petrezselyemme fűszerezzük.
4. Amikor a hús félig megpuhult, ez kb. fél óra, a hasábokra vágott zöldséget hozzáadjuk, a fűszerkivonatot rászűrjük, lefödve együtt főzzük nagyjából 15 percig. Közben 10 deka vajból és a lisztből világos rántást készítünk, azaz serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, és 1 percig kevergetve megforrósítjuk. A tűzről lehúzva félmaréknyi petrezselymet adunk hozzá.
5. A maradék 1 fej vöröshagymát finomra vágjuk, 2 deka olvasztott vajon megfonnyasztjuk. Jó 1 evőkanálnyi petrezselymet szórunk rá, a kihűlt áttört krumplihoz adjuk. A tojásokat hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd meglisztezett tepsire kiskanállal 50 kis halmot porciózunk belőle.
6. 15 perc főzés után, amikor a hús kb. 75 %-ban, a hasábokra vágott zöldség pedig félig puha, 1,5 liter vízzel fölöntjük, 1 evőkanál sót adunk hozzá, ha forr, a fagyasztott borsót, karfiol, és a pirított gombát belerakjuk.
7. A kis burgonyahalmokat meglisztezett kézzel egyenként meggömbölygetünk, a fővő levesbe rakjuk. További kb.15 percig főzzük, míg minden meg nem puhul benne. 5-8 perccela. főzés vége előtt a rántást néhány merőkanál levessel simára keverjük, így öntjük a készülő leveshez, többször belekeverünk. Amikor kész, a tűzről lehúzzuk.
8. A tejszínt a tojások sárgájával simára keverjük, 2-3 merőkanál forró levessel elkeverjük, így öntjük a többihez. Ezután már forralni nem szabad. Ha kell, utánasózzuk, a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, a maradék petrezselyemmel megszórjuk.

10 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 636 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.