Körmös babgulyás

Körmös babgulyás Hozzávalók:
egy kisebb füstölt első csülök (amin 40-50 dkg hús van), 50 dkg száraz tarkabab, 5 sertésköröm (kb. 2,8 kg), 3 nagyobbacska (40 dkg) vöröshagyma, 5 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj, 1-2 paradicsom és édes tévépaprika, kb. 1 evőkanál só, fél kiskanál őrölt kömény, 1,5 evőkanál jóféle pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 csapott kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista (lehet fél kiskanál csípős pirospaprika vagy egy szárított cseresznyepaprika is), 2-3 sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, 1 babérlevél

1. A csülköt a főzést megelőző este 2-3 liter vízben megfőzzük, levében hűlni hagyjuk, majd lefedve hűtőszekrénybe tesszük. A főzést megelőző este a szárazbabot annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi jócskán ellepi. 2. A köröm előkészítése gondosságot igényel. Ha van rá módunk, az otthoni gáztűzhely lángján perzseljük meg, és kapargassuk szép fehérre. Így eltávolítható róla minden apró szőr és kosz, utóbbit különösen az ujjai között érdemes szemrevételezni. Ezután a körmöket bárddal 3-3 részre daraboljuk, ami gyakorlatot igényel. A körmöket vágódeszkára állítjuk, és az újjai közt kezdve kb. a kétharmadukig, egy vastag forgóig félbevágjuk. Ekkor lefektetjük, és keresztben elvágjuk a forgó mellett, így lesz 3 darab belőle. Nagyon alaposan megmossuk, hogy ne maradjon csontszilánk benne. Ez a művelet gyakorlatot és persze erős bárdot igényel, ezért ha tehetjük, még a hentesnél vágassuk össze vagy vegyünk eleve daraboltat — ilyenkor a húsdarabokba otthon egy húsvillát szúrunk, és így perzselhetjük le, ha valahol nem tetszene nekünk.
3. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és a körömmel együtt a zsíron vagy a megforrósított olajon, közepesen erős tűzön keverve-rázogatva 20-25 percig pirítjuk. Akkor jó, ha a köröm körös-körül kifehéredett. Az apróra vágott paradicsomot és paprikát belerakjuk, megsózzuk, a köménnyel, a fele pirospaprikával és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Éppen csak elkeverjük, majd azonnal, nehogy a paprika megégjen, annyi — 5-6 decinyi — vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A csípős paprikával (Piros Arannyal, Erős Pistával vagy csípős pirospaprikával) tüzesítjük. Kis lángon 2,5-3 óra alatt a körmöt puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, elfövő levét pedig folyamatosan pótoljuk.
4. Amíg a köröm puhul, a beáztatott babot leszűrjük, egy fazékba rakjuk, és a füstölt hús főzőlevét ráöntjük. A kétféle répát megtisztítjuk, és vastagságuktól függően karikákra vagy félkarikákra vágjuk, a babhoz adjuk, a bebérlevéllel fűszerezzük. Többször megkeverve fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon majdnem puhára főzzük.
5. Amikor a köröm puha, és a bab is majdnem puha, utóbbit a körömhöz öntjük, ha kell, vizet vagy füstölt levet öntünk még rá, és nagyjából 15-20 perc alatt együtt puhára főzzük. Közben a főtt csülköt közepes kockákra vágjuk, szintén a levesbe rakjuk. Ha kell, utánafűszerezzük. Amikor kész, a tűzről leemeljük, és várunk kb. 10 percet, hogy a zsír összegyűljön a tetején, aminek úgy a felét lekanalazzuk — ez más étel főzéséhez majd jó lesz —, hogy ne legyen túl zsíros az étel, ami amúgy sem könnyű fogás. A maradék pirospaprikát a többi rajta hagyott zsírba szórjuk. Várunk pár percet, hogy a zsír jól beigya és 8-10 percre, immár fedő nélkül visszaállítjuk a tűzre.

8 főre
Elkészítési idő: 4 óra + a csülök főzése
Egy adag: 713 kcal • 26,4 g fehérje • 49,0 g zsír 41,4 g szén-hidrát • 7,7 g rost • 141 mg koleszterin