Kárpátaljai karácsonyi leves – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Kárpátaljai karácsonyi leves  -  készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Hozzávalók:
2-3 dkg szárított vargányagomba, egy kb. 50 dkg-os húsos orjacsont, 40 dkg sertésdagadó, 40 dkg savanyú káposzta, maréknyi árpagyöngy (gersli), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 20-25 dkg lángolt kolbász (eredetileg egy kevéssé paprikás kolbászféléből készül)
a tálaláshoz:
tejföl, kapor

1. A szárított gombát 20-30 percre annyi langyos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. Az orjacsontot és a 2,5-3 centis kockákra vágott dagadót forrásban lévő vízbe rakjuk 3-4 percre. Leszűrjük, leöblítjük, majd egy fazékban, annyi friss vízben, amennyi bőven ellepi (kb. 3,5 liter), föltesszük főni.
2. A káposztát néhány vágással rövidebbre aprítjuk, megkóstoljuk, ha túl savanyúnak találnánk, átmossuk. A levesalaphoz adjuk a megmosott árpagyönggyel együtt. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit félkarikákra, utóbbit elkaparva szintén belerakjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, levével együtt hozzátesszük a gombát is. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük, és 1 órán át főzzük.
3. A kolbászt kétujjnyi darabokra vágjuk, a leveshez adjuk, további kb. 20 percig főzzük. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, és meghinthetjük finomra vágott kaporral is.

Jó tanács
– Tejérzékenyek tejföl nélkül egyék.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 354 kcal