Káposztás pontyleves

Káposztás pontyleves
Hozzávalók:
1 kisebb konyhakész ponty (kb. 1 kg), 2-3 vöröshagyma, só, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 40 dkg savanyú káposzta, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, fél citrom leve, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál majoránna

1. A ponty megtisztított fejéből meg a farkából a megtisztított vöröshagymával, a sóval, 1,5-2 liter vízzel jó 1 óra alatt halászléalapot főzünk. A hal törzsét jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük, besózva félrerakjuk. Az alaplevet kissé hűlni hagyjuk, leszűrjük, és a csontokról lefejtett, áttört halhúst is hozzáadjuk. Fölforraljuk, a pirospaprikával meghintjük.
2. A káposztát néhány vágással rövidebbre aprítjuk, egy fazékba szórjuk, a babért beledobjuk, és annyi hallevest öntünk rá, amennyi ujjnyira ellepi. Lefödve, kis lángon kb. 50 perc alatt puhára pároljuk.
3. A besózott halat a puha káposztára fektetjük. Letakarva további 10-15 percig pároljuk, végül a Piros Arannyal, citromlével, tejföllel meg majoránnával ízesített maradék halalaplevet ráöntjük, és egyet forralunk rajta.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 517 kcal • fehérje: 43,5 gramm • zsír: 32,3 gramm • szénhidrát: 13,0 gramm • rost: 4,7 gramm • koleszterin: 205 milligramm