Kapros, gombás paprikáscsirke-leves kapros túrógombóccal

Kapros, gombás paprikáscsirke-leves túrógombóccal

Hozzávalók:
8 kisebb csirkecomb (a fele húsos csirkeszárny is lehet), 1,5-2 evőkanál só, 2 nagy (kb. 30 dkg) vöröshagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott evőkanál sertészsír, 1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika, 1-2 paprika és paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 4 jó ujjnyi vastag sárgarépa, 3 jó ujjnyi vastag petrezselyemgyökér, 30 dkg csiperkegomba, 2-2 dl tejföl és főzőtejszín, 2 evőkanál finomliszt, 1 csokor kapor
a kapros túrógombóchoz:
25 dkg rögös tehéntúró, 2 csapott evőkanál búzadara, 1 nagyobb tojás, 1 zsemle vagy 1,5 evőkanál zsemlemorzsa, só, fél csokor kapor

1. A combokat – a bőrüket le is fejthetjük – a forgóknál kettévágjuk (ha szárnyak is kerülnek bele, a forgónál azt is kettécsapjuk). A hagymát megtisztítjuk és finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk.
2. Utóbbit lábasba szórjuk, a zsírt hozzáadva pirítani kezdjük. Akkor jó, ha a szalonna zsírja jó félig kiolvad, ekkor hozzáadjuk a hagymát és 3-4 perc alatt kissé megpirítjuk. A csirkecombokat és a fokhagymát is hozzáadjuk, együtt pirítjuk 8-10 percig. Akkor jó, ha a hús körös-körül kifehéredik. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, az apróra vágott paprikával meg paradicsommal ízesítjük. Kb. 3 deci vizet öntünk alá, a köménnyel fűszerezzük, a Piros Arannyal tüzesítjük, 1 evőkanálnyi sót szórunk bele, lefedjük, kis lángon 30-35 percig pároljuk.
3. Amíg a hús puhul, elkészítjük a túrógombócot. Ehhez a túrót áttörjük, a darát, a tojást meg a lehéjazott és kis kockákra vágott zsemlét vagy zsemlemorzsát hozzáadjuk, enyhén megsózva, egy kevés finomra aprított kaporral fűszerezve összedolgozzuk.
4. A “csirkepörköltet” kb. 1,5 liter vízzel fölöntjük, újabb fél evőkanál sóval ízesítjük, fölforraljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret karikákra vagy ha túl nagyok akkor félkarikákra, a gombát cikkekre vagy kockákra vágjuk. Először a zöldségeket, majd 8-10 perc elteltével a gombát is a levésalaphoz adjuk. 5 percig főzzük.
5. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk míg a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utánasózzuk, paprikakrémmel ízesítjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük.
6. A túrós masszából 24 apró gombócot formálunk, a készülő levesbe rakjuk, és kis lángon, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon, 6-8 perc alatt megfőzzük.

Jó tanács
– Túrógombóc helyett apró burgonyagombócokat is szaggathatunk a levesbe, de ennek 6-8 perccel több főzés szükséges, így előbb tegyük a fövő levesbe.
– Gombóc helyett főzhetünk a levesbe csipetkét, de kerülhet bele előre kifőzött galuska is.
– A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel is megbolondíthatjuk.
– Bográcsban is ugyanígy főzhetjük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 588 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.