Húsleves parajos táskával

Húsleves parajos táskával
Hozzávalók
a leveshez:
40 dkg leveshús, 20-40 dkg marhacsont, 1 csomag vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, néhány szem fekete bors
a parajos táskához (8 főre, mert a felét lefagyasztjuk)
a töltelékhez:
40 dkg sovány marhahús, 30 dkg fagyasztott parajpüré vagy 40 dkg friss paraj, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, majoránna, 1 gerezd fokhagyma
a tésztához:
25 dkg finomliszt, 2 tojás, só
a lekenéshez:
2 tojássárgája
a nyújtáshoz és a vágáshoz:
egy kevés liszt

1. A leveshez valókból az ismert módon ízes húslevest főzünk, majd leszűrjük.
2. A parajos táskához a marhahúst ledaráljuk. A parajpürét tiszta konyharuhába téve jól kicsavarjuk, így körülbelül 10 dkg marad belőle. (Ha friss parajból készítjük, akkor a leveleket – miután szárukat lecsipkedtük, leforrázzuk, konyharuhába téve kifacsarjuk, azután ledaráljuk vagy pépesítjük). A hússal meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával fűszerezzük.
3. A lisztből az egész tojásokkal, csipetnyit megsózva tésztát gyúrunk, ha kell – a tojások nagyságától függően –, 3-5 evőkanál vizet is beledolgozhatunk. A tésztát elfelezzük és gyúrólapon egyenként 40 centi hosszú, 12 centi széles lappá nyújtjuk, majd tojássárgájával megkenjük. Felénk eső oldalán a fele tölteléket egy csíkban hosszában ráhalmozzuk, majd a tészta szabadon hagyott felére hajtjuk, és a szélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Enyhén belisztezett késsel 12-14 szeletre vágjuk. A másik felét ugyanígy készítjük el.
4. Végül lobogva forró, enyhén sózott vízben megfőzzük, le-szűrjük. Tálaláskor egy-egy tányérba, a forró levesbe, 3-3 parajos táskát és puhára főtt zöldséget rakosgatunk.

Jó tanács
– A levesben főtt hús másnap valamilyen mártással nagyszerű főfogás lehet.
– A húsos táskából azért készítettünk dupla adagot, mert lefagyasztható, s ha már amúgy is nekiláttunk, nem nagy dolog összedobni azt, ami a mélyhűtőbe kerül.

A leves 4 főre
A leves betétje (parajos húsos táska) 8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 309 kcal