Pontyhalászlé alaplével (passzírozással) – Vendéglátós halászléHozzávalók
kb. 7 liter kész alapléhez:
1,8 kg konyhakész kárász és keszeg, 1,5 kg konyhakész pontyfej, 1,2 kg konyhakész harcsafej és farok, 7 liter víz, 3 púpozott evőkanál só, 1 kg vöröshagyma (tisztítva mérve), 7 púpozott evőkanál házi pirospaprika, 2 evőkanál füstölt pirospaprika (ez el is maradhat)
a levesbetéthez:
kb. 3 kg konyhakész, kedvünkre való hal (pontypatkó, pontyfilé, szürkeharcsafilé, afrikai harcsafilé, belsőség stb.), só, csípős Piros Arany

1. Az alapléhez való halakat hideg vízbe megmossuk, majd a kárászt és a keszeget 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk, fazékba szórjuk. Erre kerül a keserűfogától, kopoltyújától és szemeitől megtisztított pontyfej, majd jöhet a harcsafej és farok. (Természetesen az alaplébe másféle halcsont, halfej stb. is kerülhet.) Kb. 1,5 szörös mennyiségű, esetünkben 7 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, közben megsózzuk, és hozzáadjuk a félkarikákra vágott hagymát is. Nagy lángon forraljuk 1 órán át, közben habverővel minél jobban összetörjük, hogy könnyebb legyen passzírozni.
2. Amíg az alaplé forr, előkészítjük a belevaló halakat. A pontyfiléket 2-3 milliméterenként mélyen, egészen a bőréig beirdaljuk, majd kétujjnyi szeletekre vágjuk. A ponytpatkókat elég csak hideg vízzel átöblíteni és megnézni, nem maradt e rajta pikkely. A kétféle harcsát 2 centis kockákra, esetleg 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk. Akármelyiket is készítettük elő, megsózzuk, letakarva hűtőszekrénybe rakjuk.
3. Az alaplevet a tűzről lehúzzuk, nagy lyukú szűrőn át (spicc szűrőn át) leszűrjük, kissé átpasszírozzuk. A visszamaradó halcsontokat kissé hagyjuk, majd miután a nagyobb csontokat eltávolítottuk belőle, újra ráöntjük az alaplevet. Jól átkeverjük és mostmár könnyedebben újra átpasszírozzuk. Régebben megpróbáltam ezt a halcsontokról lefejtett halhúst alaplével turmixolni, és így a levesbe tenni, de megváltoztatta a halászlé jellegét, elvitte egy krémleves irányába, ezért ezt a megoldást nem javaslom.
4. Az így kapott sűrű halalaplevet fölforraljuk, félrehúzzuk, és a tetején összegyűlt zsiradékba szórjuk a pirospaprikát. Amint a paprika a zsiradékban föloldódott, kis lángra állítva 10 percig főzzük. Ezután adjuk hozzá az előkészített halat, és a kisebbeket, illetve a belsőséget kb. 8 percig, a patkókat 12-14 percig főzzük. ha kell, utánasózzuk.

Jó tanács
– Az alaplevet mindenki a kedvére turbózhatja a következőkkel: paprika, paradicsom, paradicsomlé, paradicsomsűrítmény, őrölt bors, fokhagyma, burgonya (ez átpasszírozva a levet sűríti), fehér- vagy rozébor.
– A halászlé készítése időigényes és sok vesződséggel jár, ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert lefagyasztható.
– Aki a hal tisztításától, bontásától idegenkedik, vásároljon külön tisztított halfilét, csontot és fejet, esetleg belsőséget. Igaz, így a leves valamivel drágább, de a főzés lényegesen egyszerűbb.
– Másféle – kizárólag édesvízi – hal is kerülhet bele. A kevésbé értékesek, mint például a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket az alaplében kell megfőzni. Az értékesebbek, mint például a kecsege csontjai szintén az alaplevet ízesítik, de húsukat ugyanúgy bepácoljuk, mint a pontyot, és azzal együtt is főzzük bele a sűrű alaplébe.
– Ha gyerekek is esznek a levesből, a filék kockákra vágásakor tegyük félre azokat a darabokat, amelyekben biztosan nincsen szálka, s azt külön halalaplében külön főzzük meg.
– Ha bármilyen más halételt készítünk, filézés után a csontokat és a fejet fagyasszuk le, és ha összejött egy halászlére való, főzzük meg.

15-20 adag
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 173 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.