Pontyhalászlé alaplé (passzírozás) nélkül


Hozzávalók:
1 kg tisztított ponty, kb. 1 evőkanál só, 1 közepes vöröshagyma (13-15 dkg), 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1,1-1,3 liter víz, 1-2 cseresznyepaprika
a videóban szereplő változathoz 6 főre:
1 kisebb (42 dkg) pontyfej, 1 kisebb (15 dkg) pontyfarok, 1,7 kg pontypatkó, 40 dkg vegyes pontybelsőség, 1 púpozott evőkanál + 1 evőkanál só, 3-3,5 liter víz, 35-40 dkg vöröshagyma 2 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál füstölt pirospaprika, jó késhegynyi csípős pirospaprika
a tálaláshoz:
kb. 25 dkg gyufatészta

1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. Fejét levágjuk, megtisztítjuk, keserűfogát, szemeit, és a kopoltyúját is kiszedjük. A hal törzsét jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, az így kapott patkó alakú szeleteket a só kétharmadával bedörzsöljük és legalább 2 órára félrerakjuk, de még jobb, ha letakarva hűtőszekrényben érleljük 1 éjjelen át.
2. Egy nagy fazékba vagy bográcsba rakjuk a halfejet és -farkat, amire ráfektetjük a besózott halpatkókat. A vizet ráöntjük, a finomra aprított hagymát és a maradék sót beleszórjuk. Tűzre tesszük.
3. Nagy lángon fölforraljuk, majd úgy állítjuk be alatta a tüzet, hogy a lé folyamatosan zubogva forrjon. Kb. 10 perc elteltével, amikor már a habját is elfőtte, a pirospaprikával megszórjuk, és erős tűzön kb. 15 percig főzzük. Ekkor adjuk hozzá a belsőségeket, és további 10 percig főzzük. A végén megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, esetleg paprikakrémmel tüzesítjük.
4. Tálaláskor a forró hallevet főtt gyufatésztára merjük, és a puha halpatkókat, valamint belsőséget külön tányérba szedve kínáljuk hozzá.

Jó tanács
– Ez egy alaprecept, ami azt a halászlevet igyekszik reprodukálni, amit eredetileg a halászok készítettek.
– Másféle, kizárólag édesvízi hal is belekerülhet (például törpeharcsa), ehhez a mennyiséghez nagyjából 0,5 kilónyi.
– Készülhet úgy is, hogy a finomra vágott hagymát a halfejjel és farokkal együtt egy kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, ezután engedjük fel vízzel, megfűszerezzük, majd 20 percnyi főzés után belerakjuk a halszeleteket is.
– Készülhet úgy is, hogy a halfejet és farkat a hagymával együtt kb. 25 percig főzzük, és ezután adjuk csak hozzá a sózott halpatkókat, végül a belsőséget.
– Ízesítésképpen 1 evőkanálnyi sűrített paradicsomot vagy 1,5 deci paradicsomlevet (ezt a mennyiséget a vízből le kell számolni), 3-4 gerezd fölszeletelt fokhagymát, 1-1,5 decinyi vörösbort, 1-2 tvpaprikát, illetve 1-2 cseresznyepaprikát is belefőzhetünk.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag (tésztával): 579 kcal
Nehézségi foka: ●●○○○○
ha magunk bontjuk a halat, akkor
Nehézségi foka: ●●●●○○
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.