Hajdinagombóc leves

Hajdinagombóc leves
Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma, 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 4 evőkanál olaj, fél mokkáskanál jóféle pirospaprika, kb. 1 kiskanál só, 1 evőkanál zabpehelyliszt vagy tönkölyliszt (lehet finomliszt is), 1 dl tejföl
a gombóchoz:
10 dkg étkezési hajdina, só, fél fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa

1. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra, a zöldségeket félkarikákra vágjuk. Az olajat egy lábasban megforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk benne. A zöldségekkel 2-3 percig tovább pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük. Azonnal – nehogy a paprika megégjen – kb. 1 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, fölforraljuk. Ezután lefödjük, és kis lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
2. A lisztet a tejföllel meg egy kevés vízzel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Pár percnyi forralás után hűlni hagyjuk, majd turmixoljuk, és átszűrjük. Újra a tűzre tesszük.
3. Amíg a zöldség puhul, a hajdinát enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk, lefödve puhára főzzük, majd leszűrjük. Ha kihult, merülőmixerrel pépesre keverjük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, ahogyan a petrezselymet is. A megforrósított olajon kevergetve együtt megfonnyasztjuk. A hajdinához adjuk, majd a tojással meg a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Nedves kézzel apró gombócokat formálunk belőle, majd a forró levesben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ha a leves közben túlságosan sűrűsödne, egy kevés vízzel hígítjuk, utánaízesítjük, és készen is van.

Jó tanács
– Még pikánsabb, ha egy kevés őrölt fekete borssal, mustárral és citromlével is ízesítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 397 kcal