Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók:
egy kisebb fej vöröshagyma fele (5 dkg), 5 dkg vaj, 30 dkg csiperkegomba, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl főzőtejszín, fél evőkanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, egy csokor petrezselyem
a tálaláshoz:
1 szikkadt kifli, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy fazékban, a fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben néhányszor megkeverjük.
2. A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a hagymára dobjuk. Kevergetve, nagy lángon kb. 5 percig pirítjuk. A liszttel meghintjük, 1 percig tovább pirítjuk, 6-7 deci vízzel,- még jobb ha húslevessel -, fölöntjük, de egy része tej is lehet. Megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, majd a tejszínnel krémleves sűrűségűre hígítjuk.
3. A kiflit karikákra vágjuk. Az olajat nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a fokhagymagerezdet beledobjuk, 1 percig pirítjuk, azután kivesszük a zsiradékból. A kifli karikákat ebben a fűszeres olajban megpirítjuk.
4. Tálaláskor a forró gombakrémlevest leveses csészékbe merjük, a pirított kifli karikákat rárakjuk.

Jó tanács
– Érdemes nagyobb mennyiségű gombát vásárolni, mert a szára jó a gombakrémleveshez, a feje pedig másnap tölteni vagy rántani.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 364 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.