Hozzávalók
2-3 dkg szárított vargányagomba vagy erdei gomba keverék (idényben jó maréknyi friss gomba), 50 dkg savanyú káposzta, 1 szál füstölt kolbász, 10 dkg rizs, só, 1 vöröshagyma, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1-1 kiskanál friss tárkony és csombor, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl
1. A szárított gombát kb. 1 órára annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi épp ellepi. A káposztát ha túl savanyúnak találnánk kissé kimossuk, és néhány vágással rövidebbre aprítjuk.
2. Egy lábasba tesszük, és kb.2 liter vizet öntünk rá. Főzni kezdjük, közben belekarikázzuk a kolbászt, és hozzáadjuk az átválogatott, megmosott rizst, és levével együtt a gombát is (ha friss gombával főzzük, akkor azt megtisztítva, földarabolva rakjuk bele). Enyhén megsózzuk, ha forr kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefedjük.
3. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákara szeljük, gyűrűire szedjük, a levesbe dobjuk. A Piros Arannyal tüzesítjük, a tárkonnyal és a csomborral fűszerezzük.
4. Az olajat serpenyőben kissé megforrósítjuk, a lisztet zsemleszínűre pirítjuk benne. Ezt a rántást a tűzről levéve a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Megvárjuk amíg kihül, azután a tejföllel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük. A forró léből – ha minden megpuhult benne – egy keveset belemerünk, majd a levest ezzel sűrítjük, utánaízesítjük.
5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 404 kcal • fehérje: 13,9 gramm • zsír: 25,7 gramm • szénhidrát: 28,8 gramm • rost: 6,4 gramm • koleszterin: 72 milligramm