Hozzávalók:
3 csirkemellcsont, 1 csapott evőkanál só, 20 dkg csirkemellfilé, 5-5 evőkanál világos szójaszósz és sötét szójaszósz, 1 csapott kiskanál őrölt fehér bors, 20 dkg sárgarépa, 1 kis csomó újhagyma, 2 dkg szárított fafülgomba, 10 dkg konzerv bambuszrügy, diónyi friss gyömbér, 10 dkg shiitake gomba, 10 dkg tofu, 3 evőkanál fekete rizsecet (balzsamecettel helyettesíthető), 1 evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál csípős Piros Arany (csiliszósz is lehet), 4 csapott evőkanál étkezési keményítő (ha az alaplevet 2 liter vízzel főzzük, akkor 5 csapott evőkanál), 1 tojás
a tálaláshoz:
5 kiskanál szezámolaj
1. A mellcsontot 1,5-2 liter vízben (ki milyen sűrű levest szeretne majd), megsózva feltesszük főni, ez lesz a leves alapja. A mellfilét nagyon kis csíkokra vágjuk. 1-1 evőkanál szójaszósszal és egy kevés fehér borssal összeforgatjuk. A répát és az újhagymát megtisztítjuk. Héjuk mehet a csirkecsonthoz. A répát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, ahogyan az újhagyma fehér részét. Az újhagyma zöldjét vékonyan fölkarikázzuk, ez majd tálaláskor kerül a levesbe. A szárított gombát minimum 40 percre 4 deci langyos vízbe áztatjuk. A konzerv bambuszrügyet lecsöpögtetjük, csíkokra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra aprítjuk. A megmosott shiitake gombát fölszeleteljük. A tofut kis hasábokra vágjuk.
2. A maradék 4-4 evőkanál szójaszószt a rizsecettel, a maradék fehér borssal, a cukorral és a csípős Piros Arannyal simára keverjük. A keményítőt 1 deci hideg vízben simára keverjük.
3. Ha kb. 45 perce fő a leves alapja, akkor leszűrjük. A gomba áztatólevét a csirke alapléhez szűrjük, a felpuhult fafülgombát csíkokra vágjuk.
4. Az alaplevet fölforraljuk, a pácolt csirkehúst, a kétféle gombát és a répát hozzáadjuk, nagy lángon 3 percig főzzük. A szójás fűszerkeverékkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a bambuszrügyet és az újhagymát is. 2 perc főzés után a keményítőt beleöntjük, a levest 1 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A tojást fölverjük, majd úgy öntjük a levesbe, hogy nagyobb darabokban maradjon benne, ne főjön szét. A csirkecsontokról a puha húst lefejtjük, apróra tépkedve a leveshez adjuk.
5. Tálaláskor mélytányérokba merjük, a tetejükre 1-1 kiskanálnyi szezámolajat locsolunk, végül az újhagyma zöldjével meghintjük.
5 főre
Elkészítési idő: 20 perc + a leves főzése
Egy adag: 285 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.