Hozzávalók:
maréknyi szárított vagy 50 dkg friss gomba (csiperke is, erdei is lehet), 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 kg burgonya, 6 darab szegfűbors, 3-4 babérlevél, só, 30 dkg savanyúkáposzta, 2,5 dl főzőtejszín, 2 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál csemege Piros Arany, 6 tojás, kb. 1 evőkanál ecet, kb. 1 evőkanál kristálycukor, őrölt fekete bors
1. A szárított gombát néhány órára, még jobb, ha egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd egy serpenyőben, a megforrósított olajon kevergetve megfonnyasztjuk.
2. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és egy fazékban, kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni. A szegfűborssal és a babérlevéllel fűszerezzük, kissé megsózzuk. Amint fölforrt, a savanyú káposztát és a lecsöpögtetett szárított vagy a cikkekre vágott friss gombát hozzáadjuk. Kb. 25 percig közepes lángon főzzük. Akkor jó, ha a káposzta is, a krumpli is majdnem megpuhult.
3. A tejszínt a liszttel simára keverjük, a káposzta levét ezzel sűrítjük. A Piros arannyal ízesítjük, a pirított hagymát hozzáadjuk.
4. Kis lángra állítjuk, majd a tojásokat úgy ütjük bele, hogy amennyire lehet egyben maradjanak, ne folyjanak szét. Kb. 10 percig főzzük, végül a levest az ecettel, a cukorral és a borssal kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
Jó tanács
– Gomba helyett 25-30 dkg füstölt húst is tehetünk a levesbe.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra + áztatás
Egy adag: 474 kcal • fehérje: 17,4 gramm • zsír: 24,0 gramm • szénhidrát: 46,7 gramm • rost: 7,7 gramm • koleszterin: 225 milligramm