Birsalmás libaaprólék-leves


Hozzávalók:
3 libaszárny, 3 libanyak, 3 libafarhát, néhány libazúza, 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 kisebb zeller és karalábé, fél csokor petrezselyem, 1-2 ág zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál egész fekete bors, kb. 1 púpozott evőkanál só, 2 közepes nagyságú birsalma, 1 nagy pohár (450 gramm) tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt

1. A libaaprólékot megmossuk, a bőrt amennyire csak tudjuk minden darabjáról lefejtjük, hogy a leves ne legyen olyan zsíros. A szárnyat a forgónál kettécsapjuk, a nyakat és a hátat több darabra, a zúzát félbevágjuk. 2. Mindezeket egy fazékba rakjuk, 3,5 liter vizet öntünk rá, közepes lángon fölforraljuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát elnegyedeljük, a karalábét és a zellert elfelezzük, a petrezselyemmel és a zellerzölddel együtt mindet a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát jól megmosva héjastól adjuk hozzá. Belerakjuk a borsot, megsózzuk (nem kell beletenni az összeset!), félig lefedjük, és kis lángon, úgy, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon, kb. 2 órán át főzzük. 3. A birsalmát meghámozzuk, félbevágva a csumájukat kimetsszük, húsukat közepesen vastag cikkekre vágjuk, a kész húsleveshez adjuk. Addig főzzük tovább, míg a birsalma is megpuhul benne.
4. A tejfölt a liszttel teljesen simára keverjük. Egy keveset a forró levesből belemerünk, kikeverjük, majd a birsalmás húsleveshez adjuk. Többször belekeverve néhány percig forraljuk, ezalatt a leve kissé besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.

8 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 611 kcal • fehérje: 23,6 gramm • zsír: 50,4 gramm • szénhidrát: 15,6 gramm • rost: 6,8 gramm • koleszterin: 131 milligramm