Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma, 1 kg lilahagyma, 10-12 dkg vaj, 3-4 evőkanál fehérbor és ugyanannyi balzsamecet, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 7-7 dl húsleves és csirkeleves (mindkettő készülhet leveskockából), fél kiskanál csípős
Piros Arany vagy Erős Pista, 2 ág friss kakukkfű, 1 babérlevél, 1 dl főzőtejszín, 3 szelet kenyér, 12 vékony szelet ementáli sajt
1. A kétféle hagymát megtisztítjuk, a fokhagymát vékony szeletekre, a hagymát nem túl vékony félkarikákra vágjuk.
2. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, és a kétféle hagymát kevergetve 2-3 perc alatt megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, nehogy megbarnuljon, megégjen. Ezután lefödjük, és kis lángon 15 percig pároljuk, ezalatt a hagyma kellően összeesik.
3. A liszttel behintjük, fél percig kevergetve pirítjuk, majd a fehérborral és a balzsamecettel ízesítjük. További 2 percig pirítjuk-pároljuk, majd a kétféle levest ráöntjük. A Piros Arannyal „tüzesítjük”, a kakukkfűvel meg a babérlevéllel fűszerezzük. Ha felforr, kis lángra állítjuk, lefödve 20-25 percig főzzük. Végül a tejszínnel dúsítjuk.
4. A forró levest csészékbe merjük, és közvetlen a tálaláskor mindegyikre 1-1 kisebb sajtos pirítóst rakunk.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 418 kcal