Hozzávalók:
kb. 70 dkg füstölt hús (pulykafelsőcomb, csülök, tarja ami éppen megtetszik), 30 dkg szárazbab (tarkabab), 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 közepes sárgarépa, 1-2 közepes petrezselyemgyökér, egy darabka zeller, 2 babérlevél, fél evőkanál jóféle pirospaprika, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és majoránna, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
1. A húsról a látható zsiradékot (pl. a bőrét) eltávolítjuk, majd a bableves főzését megelőző napon annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. Ennek előnye az, hogy a kihűlt füstölt lé tetejére rakódó zsírt könnyűszerrel lekanalazhatjuk, így a vele főzött leves zsírtartalma jelentősen csökkenthető.
2. A babot átválogatjuk, többször váltott hideg vízben megmossuk, majd néhány órára, de még jobb, ha egész éjszakára, három-négyszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. Másnap levét leöntjük és a babot a füstölt lében tesszük fel főni. Annyi vizet öntünk még rá, hogy összesen kb. 1,5 liternyi lé legyen rajta. A megtisztított hagymát és fokhagymát finomra, a répákat negyedekbe, a zellert félbevágjuk és mindet a levesbe rakjuk. A fűszereket hozzáadjuk, a paprikakrémmel tüzesítjük. Amikor felforrt, megkeverjük és félig lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt – ez az áztatási időtől függ – megfőzzük. Közben megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
3. A lisztet egy kevés vízzel simára keverjük. Először két-három kanál forró levest merünk bele, majd a puha babhoz öntjük és néhány percig forraljuk. A húst közben kicsontozzuk, összekockázzuk és a leveshez adjuk. Csipetkét is szaggathatunk bele (receptjét lásd a gulyáslevesnél). Tejfölt külön kínálunk hozzá. A füstölt húst természetesen nem kötelező a levesbe rakni, külön, tormával vagy mustárral, barna kenyér kíséretében is tálalhatjuk. A csipetkével egyidőben karikákra vágott virslit vagy kolbászt is főzhetünk bele.
Jó tanács
– A levest klassikus módon, azaz rántással is sűríthetjük. Ehhez 3 evőkanál olajat – még jobb, ha a füstöltlé tetejéről leszedett zsírt – egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a lisztet kevergetve zsemleszínűre pirítjuk rajta. A tűzről levéve 1 kiskanál jóféle pirospaprikával és 2 gerezd zúzott fokhagymával fűszerezzük. Amikor kihűlt, egy kevés forró levessel simára keverjük, ezután öntjük a többi leveshez.
– Letakarva hűtőszekrényben, csipetke és tejföl nélkül 4 napig eláll. Belefőzött csipetkével 2 napig tárolhatjuk.
– Aki tojásmentes diétát tart, a csipetkét hagyja ki belőle.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + előkészítés
Egy adag (személyenként 5 dkg füstölt hússal számolva): 394 kcal • fehérje: 24,2 gramm • zsír: 10,1 gramm • szénhidrát: 51,2 gramm • rost: 9,4 gramm • koleszterin: 37 milligramm