Csípős-savanyú halleves/harcsaleves (ázsiai stílusú halleves/harcsaleves)


Hozzávalók:
60 dkg harcsacsont (fej, gerinc stb., lehet ponty is), 1,5 evőkanál só, 2,5-2,5 dkg szárított fafülgomba és shiitake gomba, 35 dkg sárgarépa, 3-4 újhagyma, 4-5 dkg szeletelt konzerv bambuszrügy (ez el is maradhat), 40 dkg bőr és szálka nélküli harcsa- vagy afrikai harcsafilé, kb. 2 mokkáskanál őrölt fehérbors, 6-6 evőkanál sötét és világos szójaszósz, 2-3 evőkanál halszósz, 2-3 evőkanál kagylószósz vagy osztrigaszósz, diónyi darab friss gyömbér, 3 evőkanál fekete rizsecet (balzsamecet is lehet), 1 evőkanál méz vagy barnacukor (kristálycukor is lehet), fél kiskanál darált csípős paprika (Erős Pista), 5 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 1 tojás

1. A harcsacsontot lábasba rakjuk, kb. 2,5 liter vizet ráöntünk. 1 evőkanál sót szórunk bele, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 40-45 percig főzzük. Ezután leszűrjük, ez lesz majd a leves alapja. A benne főtt halcsontot kihűtjük, majd a puha halhúst a csontokról lefejtjük. A kétféle szárított gombát szintén 40-45 percre 5 deci hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát jól megmossuk, meghámozzuk. A leeső részeket az alapléhez adjuk. A répát ezután vékonyan fölszeleteljük, majd az így kapott szalagokat vékony csíkokra vágjuk. Az újhagyma zöldjének egy részét levágjuk, az alapléhez adjuk. Többi zöldjét vékonyan fölkarikázzuk, tálaláshoz eltesszük. Az újhagymát ezután lapjában kettévágjuk, kissé ferdén vékony csíkokra vágjuk.
2. A harcsafilét először vékony szeletekre, majd vékony kis csíkokra vágjuk. A fele borssal, 1-1 evőkanálnyi sütés és világos szójaszósszal, ugyanennyi halszósszal és osztrigaszósszal összeforgatjuk, félretéve a halat így pácoljuk.
3. A felpuhult gombát kinyomkodjuk, áztatólevét az alapléhez öntjük. A gombát csíkokra vágjuk. A gyömbért megtisztítjuk, apróra vágjuk.
4. A leszűrt alaplevet fölforraljuk. 4-5 evőkanál sötét és világos szójaszószt, 1-2 evőkanál halszószt, 3-4 evőkanál fekete rizsecetet, 1-2 evőkanál kagylószószt vagy osztrigaszószt, 1 mokkáskanál őrölt fehér borsot és fél kiskanál darált csípős paprikát simára keverünk, a levesalaphoz öntjük. A keményítőt kb. 3 deci hideg vízzel simára keverjük.
5. A előkészített zöldségeket és pácolt halat a levesalaphoz adjuk, a forrástól számított 3-5 percig főzzük. A keményítős keveréket hozzáöntjük, 2 percig forraljuk. ezalatt kellően besűrűsödik. A habarásos (keményítős) edényünket kb. 2 deci vízzel kiöblítjük, ha kell, ezzel higítjuk a levest. Megkóstoljuk, utánasózzuk, fűszerezzük. A tojást felverjük, a tűzről lehúzott levesbe öntjük, de nem keverjük el! Várunk fél percig, csak azután keverünk bele párat, mert ha sokat keverjük, nagyon apró darabokra esik szét. Végül belekeverjük a csontokról lefejtett, lehetőség szerint csíkokra tépett puha halhúst és jó maréknyi újhagymazöldet is. A maradékot tálaláskor szórjuk a tetejére.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag: 259 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.