Bárányhús

A fiatal juhot 6 hetes korától 1 éves koráig báránynak, utána birkának nevezzük. A fiatal korában ivartalanított kos az ürü.

Fontos, hogy a bárányt hozzáértővel vagy megbízható helyen szerezzük be, mert másképp kell elkészíteni, mint a birkát, és sajnos nemegyszer előfordul, hogy az öregebb állatot bárányként kínálják, mert így drágábban értékesíthető. Ami azonban a tapasztalatlanabbaknak is segíthet: a húsrészek nagysága is árulkodik az állat koráról. A bárány gerince vagy combja például jóval kisebb a birkáénál! Ráadásul nem is igazán árulják sem kicsontozva, sem darabolva! Egészben kapni gerincet vagy karajt, combot, lapockát, szegyet.

A gerincet általában egészben vagy szeletben sütjük. Utóbbinál csontostól kell fölszeletelni, ami otthon nem könnyű, ezért legjobb, ha megkérjük rá a gyakorlott hentest, vagy ha eleve így vásároljuk.

A combot és a lapockát egészben szokás megsütni, kicsontozva és fölkockázva ebből főzzük a pörköltet és a tokányt is. Fontos, hogy ne vágjuk kicsire, azonkívül pedig mindig rövid lében pároljuk, mert hamar puhul.

A szegyet a borjúhoz hasonlóan többnyire megtöltjük, egészben sütjük.