Hozzávalók:
1,2 kg nem túl vastag sertésoldalas, só, 1 vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, néhány szem fekete bors, 2 evőkaná olaj
a mártáshoz:
4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 0,5 dl zamatos fehérbor, 1 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, fél kiskanál mustár, 5 darab 5-8 centis Bonduelle csemegeuborka
1. Az oldalast négy egyforma részre vágjuk, egy kisebb lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Kissé megsózzuk, a megtisztított és fölszeletelt hagymával meg fokhagymával ízesítjük, a borssal fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és a húst így főzzük majdnem puhára kb. 1 óra alatt.
2. Ezután lecsöpögtetve egy kisebb tepsibe rakjuk, olajjal megkenjük, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 10-15 perc alatt pirosasra sütjük.
3. Közben megfőzzük a mártást. Ehhez az olajat egy kisebb lábasban megforrósítjuk, majd a lisztet kevergetve világosra pirítjuk rajta. Kb. 2,5 decinyit rászűrünk az oldalas főzőlevéből, hozzáadjuk a bort és a tejfölt, és szüntelenül keverve mártás sűrűségűre főzzük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, azután hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott uborkát is. A mártást megkóstoljuk, s ha nem találjuk elég izgalmasnak az ízét, egy keveset az uborka levéből is hozzáadhatunk.
4. A sült oldalast tányérra rakjuk, zsírjával lekenjük, az uborkamártásal körbelocsoljuk. Párolt rizs illik köretnek hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (rizs nélkül): 548 kcal