Hozzávalók:
30 dkg lencse (lehet 75-80 dkg konzervlencse is), 4-5 babérlevél, só, 3 vöröshagyma (tisztítva 30 dkg), 5 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál sütéshez való olívaolaj (lehet zsír is), kis darab egész fahéj, 1 kiskanál szárított origano, 1 csapott kiskanál őrölt római kömény, 1 csapott kiskanál csilipor vagy őrölt csilipaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kg darált marhahús vagy pulykahús (sertés is lehet), 1 kiskanál füstölt pirospaprika, 1 kiskanál nem csípős pirospaprika, 400/250 gramm konzerv, hámozott kockázott paradicsom, kb. 6 dl víz, 4 evőkanál sötét szójaszósz vagy barbecue szósz, 2 evőkanál Worchester szósz
a díszítéshez:
újhagyma vagy zellerszár, paradicsom
1. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben átmossuk, leszűrjük, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, 2-3 babérlevéllel fűszerezzük, 1 kiskanál sóval ízesítjük, kis rést hagyva lefödjük, puhára főzzük, majd leszűrjük.
2. Közben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk. A hagymát az olajon 6-8 perc alatt megfonnyasztjuk, kissé megpirítjuk, az utolsó 2 percre a fokhagymát, a többi babérlevelet, a fahéjat, az origanot, az őrölt római köményt, az őrölt csilit és a borsot is hozzáadjuk. Ekkor kerül rá a hús, amit néha megkevergetve 8-10 perc alatt megpirítunk. Megsózzuk (kb. 1,5 kiskanálnyi kell), a pirospaprikával fűszerezzük.
3. A konzerv hámozott kockázott paradicsomot hozzáadjuk. kb. 3 deci vizet ráöntjük, a barbecue szósszal és a Worchesterrel ízesítjük. Letakarva, kis lángon kb. 30 percen át főzzük. Ekkor 2 deci vizet öntünk hozzá, mert jó szaftosnak kell lennie. Lefödve addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.
4. A puha lencsét lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, a húshoz adjuk, pár perc alatt összeforraljuk.
5. Tálaláskor fölkarikázott újhagymazölddel és apró kockákra vágott paradicsommal díszítjük.
6 adag
Elkészítési idő: 2 óra + a bab áztatása
Egy adag: 954 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.