Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, só, őrölt fehér bors vagy borskeverék, 1 közpes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 20 dkg Bonduelle Gold csemegekukorica, 1 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, csipetnyi Cayenne bors vagy csípős pirospaprika, 8 vékony szelet főtt füstölt húsos szalonna (sliced bacon), 1 mokkáskanál ételízesítő por, 1 csokor petrezselyem, 1 kiskanál finomliszt, 2 dl főtejszín a körethez:
25 dkg árpagyöngy (gersli), 2 evőkanál olaj, só, 1 kis doboz Bonduelle bébirépa, 3-4 dkg vaj
1. A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 4 egyforma szeletre vágjuk, téglalap alakúra kissé kiverjük. Ezután megsózzuk, őrölt fehér borssal behintjük.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és közepes lángon, a fele olajon világosra sütjük. Ha kihűlt, a lecsöpögtetett kukoricát, a tojást meg a zsemlemorzsát hozzáadjuk, megsózzuk, a Cayenne borssal és egy kevés fehér borssal fűszerezzük. 5 percig pihentetjük, hogy a morzsa egy kicsit megdagadhasson.
3. A hússzeleteken egyenletesen elosztjuk, föltekerjük, majd mindegyiket 2-2 szelet szalonnával körbetekerjük. Hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük, hogy a formáját biztosan megtartsa.
4. Egy akkora lábasban, amekkorában a pulykatekercsek éppen csak elférnek egymás mellett, a maradék olajat megforrósítjuk, majd a hústekercseket belerakjuk, és 7-8 perc alatt pirosasra elősütjük, közben többször megforgatjuk. Ezután kb. 3 deci vizet öntünk alá, az ételízesítőt rászórjuk, és lefödve, kis lángon pároljuk kb. 35 percig. Közben ha a leve elfőne, folyamatosan pótoljuk. Amikor kész, a tekercseket kiemeljük, félrerakjuk.
5. Levét finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, az ízes petrezselymes léhez öntjük, és kevergetve pár percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk, a fölszeletelt hús köré öntjük. A rizshez hasonlóan puhára párolt árpagyöngy (gersli) és vajon párolt sárgarépa illik köretnek hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel): 885 kcal • fehérje: 49,8 gramm • zsír: 45,8 gramm • szénhidrát: 67,7 gramm • rost: 6,2 gramm • koleszterin: 285 milligramm