Ananászos sonkasaláta

Ananászos sonkasaláta
Hozzávalók:
1 friss, nagy ananász (lehet kb. 30 deka konzervananász is), 2 közepes, savanykás alma, 1 citrom leve, 25 dkg főtt, füstölt pulykacomb (lehetőleg felsőcomb), 4-5 evőkanál készen kapható tormás majonéz, 2-3 evőkanál tejföl, fél csokor kapor vagy petrezselyem
a díszítéshez:
fél fej saláta

1. Az ananászt megmossuk, szárazra töröljük. Bóbitáját rajtahagyva négybe, azaz négy hosszúkás cikkre vágjuk. Mindegyik közepén van egy fás rész, ez a torzsája, amit jobbról is, balról is bevágva kimetsszünk. Ha nem túl fás, elropogtathatjuk, de a salátába nem kell.
2. Az ananász húsát a héjból ügyesen kivágjuk. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a bóbitájánál éles késsel a héj és az ananász húsa közé vágunk, majd apró vágásokkal haladva leválasztjuk. Utána 1,5 centis kockákra aprítjuk. A héját félretesszük.
3. Az almát meghámozzuk, félbehasítva magházát kivájjuk, húsát ugyancsak 1,5 centis darabokra vágjuk. Gyorsan citromlevet csepegtetünk rá, nehogy megbarnuljon.
4. A pulykacombról a bőrt lefejtjük, majd apró vágásokkal a csontja mellett haladva kicsontozzuk. Ha több, mint amennyi kell, a maradékot félretesszük, a többit a gyümölcsökhöz hasonlóan földaraboljuk.
5. Az ananászt, az almát és a pulykahúst tálba rakjuk, a tormás majonézzel, a tejföllel meg a fölaprított kaporral öszekeverjük. A félretett ananászhéjakra egy-egy salátalevelet fektetünk és a salátát ráhalmozzuk.

Jó tanács
– Friss ananász helyett lecsöpögtetett, darabolt konzervananászt is használhatunk.
– Pulyka helyett más főtt-füstölt hússal is készíthetjük.
– Vásárláskor jó ha tudjuk, az az érett ananász, amelyiknek bóbitájából könnyen kihúzhatunk egy levélkét.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1543 kJ/360 kcal
16,0 g fehérje • 27,0 g zsír • 15,5 g szénhidrát • 2,4 g rost • 100 mg koleszterin

Nagyon könnyen elkészíthető.
Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.
Egész évben készíthető.