Tűzdelt pulykamell hidegen – készítette Piri István mesterszakács


Hozzávalók
80 dkg pulykamell, 20-25 dkg füstölt szalonna, só, pirospaprika
a sütéshez:
kb. 1 dl olaj
a franciasalátához:
1 csomag (35 dkg) fagyasztott zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó), 2 főtt burgonya, só, 12 dkg csemegeuborka, 2 alma, 6-7 evőkanál (15 dkg) majonéz, porcukor, citromlé
a körethez:
80 dkg friss vegyes gyümölcs vagy befőtt (őszibarack, meggy vagy ananász)
a díszítéshez:
1 kis fej saláta, 1 alma

1. A pulykamellet megmossuk, leszárogatjuk. A füstölt szalonnából körülbelül fél centi vastag csinos kis csíkokat vágunk, majd spékelőtűvel a húsba tűzdeljük. Fontos, hogy a rostokkal párhuzamosan haladjunk, így amikor a kész sültet fölszeleteljük, a szalonna szép mozaikként díszíti a szeleteket. Ha nincs spékelőtűnk, keskeny pengéjű késsel felszúrjuk a húst, és ezen a résen bújtatjuk át a szalonnacsíkokat.
2. A húst megsózzuk, egy kevés pirospaprikával bedörzsöljük, tepsibe rakjuk. Az olajjal leöntjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC, légkeveréses sütőben, 165 ºC) kb. 50 perc alatt, vigyázva, nehogy kiszáradjon, megsütjük.
3. Amíg a pecsenye készül, hozzálátunk a franciasalátának. A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrve hűlni hagyjuk. A főtt burgonyát, az uborkát és az almát egycentis kockákra vágjuk (ha vastag a héjuk, meg is hámozhatjuk). A majonézt sóval, porcukorral, esetleg egy kevés fehér borssal és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, és az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk. A lecsöpögtetett és kihűlt pulykamellet a hús rostjaira merőlegesen, vékonyan felszeleteljük.
4. A friss gyümölcsöket megmossuk és földaraboljuk, a befőttek levét leöntjük. A franciasalátát egyenletesen tálra halmozzuk, majd a hússzeleteket szép sorban rárakjuk úgy, hogy félig takarják egymást. Fejessaláta-levelekkel és almaszeletekkel díszítjük, majd a gyümölcsöket tetszetősen körérakjuk.

Jó tanács
– A tálat lehetőleg az utolsó pillanatban állítsuk össze, különben a hús kiszárad, a gyümölcsök pedig levet eresztenek.
– Hasonló okból lehetőleg csak akkor szeleteljünk még pecsenyét, ha a tálon fogyóban van.
– A szalonna mellett félbevágott fokhagymagerezdekkel is megtűzdelhetjük a pulykamellet, amitől igazán különleges lesz az íze.
– Aki paleo életmódot folytat, franciasaláta helyett gyümölcssalátával tálalja.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + hűtés
Egy adag: 504 kcal

Italajánlat: száraz fehérbor, például Bátraszéki sauvignon blanc