Hozzávalók
az aszpikhoz:
1-1 kisebb sárgarépa meg petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 1 darabka póréhagymazöld, 1 liter szűrt húsleves (leveskockából is készülhet), 1 babérlevél, néhány szem fekete bors, fél citrom, 6 dkg zselatinpor, 3 tojásfehérje, 1 kiskanál paradicsompüré
a tormakrémhez:
15 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 40 dkg ecetes torma, 1 dl főzőtejszín, 1 mokkáskanál só, fél citrom leve, 1 evőkanál porcukor
a franciasalátához:
50 dkg burgonya, 25-25 dkg friss vagy fagyasztott sárgarépa meg zöldborsó, 20-20 dkg alma és ecetes uborka, 20 dkg kész majonéz, 1 dl tejföl, 1-1 csipetnyi só és őrölt fekete bors, 1-1 evőkanál mustár és porcukor
1 mokkáskanál ecet
az aszpikos sonkatekercshez:
1 főtt tojás, 1 darabka marinált paprika, néhány petrezselyemlevél, 8 szelet (16 dkg) gépsonka
a tormás sonkatekercshez:
16 szelet (32 dkg) gépsonka
a díszítéshez:
salátalevél, petrezselyem, póréhagyma, főtt tojás, kígyóuborka, retek
1. Az aszpikhoz a zöldséget megtisztítjuk, földaraboljuk és a húslevesbe szórjuk. A babérlevéllel meg a borssal fűszerezzük, a karikákra vágott citrommal ízesítjük. 4-5 percig főzzük, a zselatint kevergetve beleszórjuk, és állandó keverés közben további 3-4 percig forraljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, a paradicsompürét beleforgatjuk. Először egy kevés forró lével simára dolgozzuk, azután a többi lébe öntjük. Kevergetve fölforraljuk, majd kis lángon 10 percig főzzük, de ekkor már nem keverjük meg. A tűzről levéve 10 percig pihentetjük, végül habját szűrőkanállal leszedjük, a levet pedig gézen vagy tiszta konyharuhán átszűrjük.
2. A tormakrémhez 10 deka vajat egy lábasban fölolvasztunk és a lisztet megfuttatjuk benne, de megpirítani nem szabad. Állandóan kevergetve a tejet apránként hozzáöntjük, majd addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, és az edény falától el nem válik. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, azután a maradék vajjal, a leszűrt ecetes tormával meg a tejszínnel simára keverjük. Megsózzuk, a citrom levével meg a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.
3. A franciasalátához való zöldséget megtisztítjuk, külön-külön megfőzzük, majd leszűrve hűlni hagyjuk. A puha
burgonyát és répát az almával meg az uborkával együtt egycentis kockákra vágjuk, a zöldborsóval együtt tálba töltjük. A majonézt a tejföllel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk és a mustárral, a porcukorral meg az ecettel ízesítjük, végül az egészet összekeverjük.
4. Az aszpikos sonkatekercs készítéséhez 6 deci aszpikot, 20 deka tormakrémet meg 40 deka franciasalátát kimérünk. Egy püspökkenyérformát jeges vízbe állítunk, és aljára 2 milliméter vastagon aszpikot öntünk, majd dermedni hagyjuk. A főtt tojást félbevágjuk, fölszeleteljük, majd egymástól egyenlő távolságban a forma aljára 8-at lerakunk belőle. Ezután kis kockákra vágott marinált paprikával meg petrezselyemmel díszítjük, és egy kevés aszpikkal meglocsoljuk. Dermedni hagyjuk. A sonkaszeletek egyik oldalára egy csíkban tormakrémet halmozunk, föltekerjük és úgy rakosgatjuk a formába, hogy mindegyik egy-egy fél főtt tojásszeletre kerüljön. Annyi aszpikot öntünk rá, amennyi a sonkatekercset teljesen ellepi, és hűtőszekrényben kocsonyásodni hagyjuk.
5. A maradék aszpik felét (kb. 1 decit) a franciasalátába keverjük – ehhez ha kell, egy kicsit meglangyosítjuk, hogy újra folyós legyen, egyenletesen a töltött sonkára kenegetjük. Kicsit pihentetjük, majd a többi aszpikkal egyenletesen bevonjuk és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
6. Ezután kétféle „sima” tormás sonkatekercset készítünk. Az egyikhez 8 szelet sonka egyik oldalára egy csíkban tormakrémet halmozunk, és föltekerjük. A másikhoz a maradék tormakrémmel újabb 8 szelet sonkát egyenletesen megkenünk, föltekerjük, és mélyhűtőben fél órát dermesztjük, mert csak így szeletelhetők.
7. Tálaláskor a maradék franciasalátát (kb. 1,2 kg) egy nagy vagy két kisebb tál egyik oldalára halmozzuk.
A tormás sonkatekercset ráfektetjük, a mélyhűtőben tartott tekercseket pedig fölszeletelve körérakjuk; mindkettőt aszpikkal megkenjük. A kocsonyázott sonkatekercset a formából vágódeszkára borítjuk (ehhez előbb néhány másodpercre forró vízbe állítjuk), majd forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és a tálra tesszük. Tormakrémmel és apró kockákra vágott aszpikkal, salátalevéllel, petrezselyemmel, főtt tojással, esetleg fürjtojással, kígyóuborkával, retekkel díszítjük.
8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy adag: 791 kcal • fehérje: 33,7 gramm • zsír: 46,1 gramm • szénhidrát: 60,1 gramm • rost: 10,5 gramm • koleszterin: 193 milligramm