Tésztában sült libamájpástétom

Tésztában sült libamájpástétom
Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg finomliszt, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 3-4 evőkanál víz
a töltelékhez:
70 dkg libamáj
a máj áztatásához tej
10-12 szem puha aszalt szilva, 0,5 dl konyak, 1 dl vörösbor, só, őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál pástétomfűszer-keverék, 15 dkg füstölt szalonna
a forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj
a tészta megkenéséhez: 
1 tojás
a zseléhez:
2,5 dkg zselatinpor

1. A libamájat annyi tejben, amennyi teljesen ellepi, hűtőszekrényben fél napig áztatjuk. Ezalatt szépen kifehéredik. A tésztáhozvalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelékét elkészítjük.
2. A májat lecsöpögtetjük, egy kisebb szeletet levágunk belőle, fölaprítjuk, és a kimagozott aszalt szilvák üregébe nyomkodjuk, de ez el is maradhat. A többi májat ledaráljuk, a konyakkal és a vörösborral ízesítjük, majd merülőmixerrel vagy turmixgéppel még finomabbra pépesítjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük, de használhatjuk a kacsamájpástétomnál leírt fűszereket is.
3. A jól behűtött szalonnát lapjában a gépsonkához hasonló vékonyságú szeletekre vágjuk, de legjobb, ha már a vásárláskor fölszeleteltetjük. A tésztát kinyújtjuk, és egy kivajazott pástétomformát vagy kisebb püspökkenyérformát kibélelünk vele úgy, hogy a formából kihajló tészta elég legyen a pástétom befedésére is. Utána a szalonnával béleljük ki, nehogy a töltelék eláztassa a tésztát. A maradék szalonnával a töltött szilvákat tekerjük körbe. A libamájas massza felét vízbe mártott kanállal a formába simítjuk, hogy jobban tömörödjön. A szilvát egy csíkban rárakjuk, a maradék masszával pedig bevonjuk, elsimítjuk, majd először a formából kihajló szalonnát, azután a tésztát hajtjuk rá. Az esetleg leeső tésztából a pástétom tetejére díszítést készíthetünk.
4. A tetejét fölvert tojással megkenjük, és 2-3 helyen kis lyukat fúrunk bele, hogy a keletkező gőzök eltávozhassanak. Utána előmelegített sütőben, a kö-zepesnél kisebb lánggal (170 ˚C; légkeveréses sütőben 150 ˚C) 50-55 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.
5. A zselatint 3 deci vízben vagy vörösborban fölforraljuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a pástétomban lévő üregbe – ami a töltelék összeesése után keletkezik – töltjük a lyukakon keresztül. Ha valahol kifolyna, vajjal bekenve „szigeteljük”. Dermedni hagyjuk, és a pástétomot – miután a formát leemeltük róla – kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Gyümölcsökkel, valamilyen pikáns lekvárral kínáljuk.

Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 5-6 napig eláll.
– Lefagyasztható.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra + a máj áztatása
Egy adag: 696 kcal • 27,4 g fehérje • 45,6 g zsír • 43,9 g szén-hidrát • 1,8 g rost • 566 mg koleszterin