Tatárbifsztek bekeverve – készült az OnLive© főzőiskola 46. adásában


Hozzávalók:
90 dkg marhabélszín esetleg -hátszín
a pácoláshoz:
1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál mustár, kb.2 dl olaj
a bekeveréshez:
3-4 tojássárgája, 5-7 dkg vaj, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál Worcester-mártás, 1 púpozott kiskanál ketchup, kicsit kevesebb mint 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanálnyi nagyon apróra vágott vöröshagyma, 1 csapott mokkáskanál csípős Piros Arany a „szigetelés”-hez:
5-6 evőkanál olaj

1. A bélszínt először pácolni kell (kivéve a nagyon extra minőségű fajtákat). Ehhez vékony, fehér hártyáját lefejtjük, majd a húst a borssal és a mustárral bedörzsöljük. Egy akkora tálba tesszük, amekkorába épp belefér,- legjobb egy püspökkenyér forma -, majd annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, és hűtőszekrényben érleljük 3-4 napon át.
2. Az étel készítésekor az érlelt húst ledaráljuk. Egy tálba rakjuk, a tojássárgájával, a puha vajjal, a borssal, a mustárral, a pirospaprikával, a Worcester-mártással, a ketchuppal, a sóval, a vöröshagymával és a Piros Arannyal alaposan összedolgozzuk. (Tanácsos a vajat villával szétnyomkodni, így adni a húshoz, mert akkor könnyebb összedolgozni.)
3. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük, majd egy tálba tesszük, jól elsimítjuk. Ezután olajat töltünk rá, hogy ellepje, ez lesz a „szigetelés”, hogy a hús ne barnuljon meg. Letakarva, hűtőszekrényben 1-2 napig is eltarthatjuk így.
4. Tálaláskor az olajat leöntjük róla, és már asztalra is adhatjuk, de ne feledkezzünk meg a hozzáillő forró pirítósról sem.

Jó tanács
-Az igazi ínyencek a tatárbifszteket finomra vágott olívabogyóval, kapribogyóval, ecetes uborkával és brandyvel is ízesítik.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú vagy lisztérzékeny étrendet tart, kenyér helyet sült zöldségszeletekre kenje a tartárt.
– Aki tejérzékeny, vaj helyett még egy tojássárgájával, aki tojásérzékeny tojássárgája helyett egy kicsit több vajjal keverje be a húst.
– Aki paleo életmódot folytat, vaj helyett még egy tojássárgájával keverje be a húst, és paleo kenyér vagy sült zöldségszeletek kíséretében tálalja.
– Nem tanácsos tárolni, de ha marad belőle, töltsük tálba, a tetejét simítsuk el, és öntsünk rá olajat, ami szigeteli. Így hűtőszekrényben 1 napig eláll, fogyasztáskor csak az olajat kell leönteni róla.
– Készíthetjük olcsóbban, szép marhacombból (felsálból) is.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc + érlelés
Egy adag (kenyér nélkül): 530 kcal • fehérje: 32,0 gramm • zsír: 42,3 gramm • szénhidrát: 5,3 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 324 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.