Pontykocsonya

Pontykocsonya
Hozzávalók:
1 ponty (kb. 1,5 kg), 2 kiskanál só, 1-1 mokkáskanál jóféle pirospaprika és Erős Pista, 1-1 nagyobb vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, fél csokor zellerzöld, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg zselatinpor, 2 tojásfehérje
a díszítéshez:
paprika, paradicsom, petrezselyem

1. A pontyot megtisztítjuk, filézzük. A halhúst – miután bőrét is lefejtettük – csíkokra vágjuk, a fele sóval, a pirospaprikával meg a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, letakarva hűtőszekrénybe tesszük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a többit negyedekbe vágjuk és lábasba szórjuk. A jól megmosott halcsontokat és fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje.
3. A fölaprított fokhagymával meg a só másik felével ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 25-30 percig főzzük.
4. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk. A halalaplevet leszűrjük, a pácolt halat hozzáadjuk, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot félrerakjuk, levét leszűrjük, fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük.
5. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég.
6. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük.
7. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ezalatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, ezután a tetejéről a habot óvatosan – ne törjük! – leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük.
8. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk.

Jó tanács
– Az is jó, ha a levet csak halfejből főzzük, és a kocsonyához patkó alakú halszeleteket használunk. Ezt persze csak tányérra rakhatjuk, formába nem tölthető.
– A hallevet a kocsonyához egy kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket.
– Elkészítése mindenképp gyakorlatot igényel, de sokat könnyíthetünk, ha eleve halfiléket, az alapléhez halcsontokat, halfejet stb. vásárolunk.
– Letakarva hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + dermesztés
Egy adag: 211 kcal • 32,3 g fehérje • 8,1 g zsír • 2,2 g szénhidrát • 0,6 g rost • 164 mg koleszterin