Pisztrángkocsonya – készítette Piri István mesterszakács

Pisztrángkocsonya  -  készítette Piri István mesterszakács
Hozzávalók:
1-1 sárgarépa meg petrezselyemgyökér, egy cikk zeller, 1 kisebb vöröshagyma, 1 kiskanál só, 1-2 babérlevél, néhány szem fekete bors, fél citrom, 1 dl fehérbor, 4, egyenként kb. 25 dekás konyhakész pisztráng, 2,5 dkg zselatinpor, 2 tojásfehérje

1. A zöldséget megtisztítjuk, és kb. 7 deci vízben feltesszük főni. Megsózzuk, megfűszerezzük. A citromot meghámozzuk (fehér bundáját is lefejtjük), és a borral együtt a zöldséges léhez adjuk. Amíg a halat előkészítjük, kis lángon forraljuk.
2. A pisztrángok bőrét késsel kissé megkapargatjuk, hogy az esetlegesen rajtamaradt pikkelyek is lejöjjenek. Ezután megmossuk, és a képen látható módon gyűrű alakúra hajlítva megkötözzük vagy hústűvel rögzítjük. A zöldséges alaplében továbbra is gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük. Ezután a pisztrángokat lecsöpögtetjük, a zsinegtől (hústűtől) megfosztjuk, és bőrüket kiskéssel könnyed mozdulatokkal lefejtjük, szemüket is kiemeljük.
3. 4 levesestányérba 1-1 halat rakunk. Az alapléből a főtt zöldséget szűrőlapáttal kiemeljük, fölszeleteljük, és a „pisztránggyűrű” közepébe púpozzuk. A zselatint a hal főzőlevébe szórjuk, állandóan kevergetve fölforraljuk, és 2-3 percig főzzük. Ezután derítjük, vagyis a tojások fehérjét félig habbá verjük, a citromlevet belecsöpögtetjük, majd egy keveset az alapléből belemerünk. Az egészet a lábasban maradt lébe öntjük, és 2-3 percig kis lángon főzzük. A tűzről lehúzva 10-15 percig pihentetjük, végül tiszta konyharuhán átszűrjük. Kissé hűlni hagyjuk, és mielőtt megdermedne, a pisztrángokra merjük, kocsonyásodni hagyjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy adag: 195 kcal