Kőtálban párolt libamájpástétom – készítette Novák Ferenc mesterszakács

Kőtálban párolt libamájpástétom   -  készítette Novák Ferenc mesterszakács
Hozzávalók:
40 dkg szép, hízlalt libamáj, 1 mokkáskanál pástétomfűszer-keverék, fél mokkáskanál só, 2 dl fehérbor, 0,5 dl konyak, 10 dkg hajszálvékony szelet
füstölt szalonna
a mártáshoz:
1-1 narancs és citrom, 2 dl vörösbor, 4 friss (esetleg szárított) füge, 10 dkg áfonyadzsem
csipetnyi őrölt fekete bors, fél mokkáskanál angol mustár

1. A libamájat – miután az esetlegesen rajtamaradt hártyáitól megtisztítottuk – megfűszerezzük, kissé megsózzuk, majd fehérboros konyakba tesszük. Lefedve, hűtőszekrényben minimum 4-5 órán át így érleljük.
2. A szalonnaszeletekkel egy kisebb kőtálat vagy pástétomformát körben kibélelünk úgy, hogy egy kicsit kilógjanak belőle, majd a lecsöpögtetett májat a formába fektetjük, a szalonnát ráhajtjuk. Alufóliával (vagy a forma tetejével) letakarjuk, és vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) mintegy 25 percig pároljuk. Utána a sütőből kivesszük, és a tetejére valamilyen kis súlyt téve a májat lepréseljük. Amikor kihűlt, letakarva legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük.
3. A mártáshoz a narancs meg a citrom héját – belső fehér bundája nélkül – lefejtjük, majd vékony csíkokra metéljük, a vörösborban fölforraljuk. A fügéket félbevágjuk, az áfonyadzsemmel együtt és az előzőekhez adjuk. Épp csak fél percig forraljuk, majd a borssal meg a mustárral ízesítjük, végül megvárjuk, amíg kihűl.
4. Tálaláskor a libamájat a formából vágódeszkára csúsztatjuk, forró vízbe mártott késsel vékonyan fölszeleteljük, és a mártást külön kínáljuk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc + érlelés és hűtés
Egy adag: 898 kcal
Italajánlat:
száraz fehérbor, például Tokaji száraz szamorodni