Kocsonya (sertéskocsonya)


Hozzávalók:
4 sertésköröm (kb. 1,7 kg), 1 sertéscsülök (kb. 1,2 kg), kb. 80 dkg bőrös sertésfej, kb. 40 dkg sertésbőrke, kb. 60 dkg sertéslapocka, 6-8 petrezselyemgyökér (de nem több, mint 0,8 kg), 3-4 sárgarépa, 12 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma, 2-3 evőkanál só, de még jobb, ha a fele ételízesítő por, 30-35 szem fekete bors, fél-fél csokor petrezselyem és zellerzöld, 1-2 szárított cseresznyepaprika, de lehet 1 kiskanál Piros Arany csípős paprikakrém vagy Erős Pista nyers darált csípős paprika is
a díszítéshez: 2-3 főtt tojás, petrezselyem, őrölt fekete bors, pirospaprika

1. A kocsonyahúst megtisztítjuk, azaz kiskéssel lekapargatjuk, a szőrszálakat leperzseljük róla, majd a húsdarabokat alaposan megmossuk.
2. A körmöket hosszában félbehasítjuk (a hátsó körmöket 3 részre kell darabolni), ehhez azonban egy remek bárdra és gyakorlatra van szükség. Ezek híján már a hentesnél daraboltassuk fel. Ezután megmossuk, hogy ne maradjon benne véletlenül se csontszilánk.
3. A petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát héjastól megmossuk. Mindezeket a hússal együtt egy 10 literes lábasba rakjuk. 5 liter vizet ráöntünk (a főzés végére 4 liter marad), megsózzuk (az ételízesítőt beleszórjuk), és egész borssal, petrezselyemmel meg zellerzölddel fűszerezzük. A szárított cseresznyepaprikát belemorzsoljuk (vagy a paprikakrémet hozzáadjuk), nagy lángon fölforraljuk, majd a keletkező gőznek ujjnyi rést hagyva lefödjük.
4. Kis lángon (mert ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 2 óra 30 percen át főzzük, de kevergetni nem szabad. Ezután 15 percig
ülepedni hagyjuk, majd ritka szövésű tiszta vászonkendőn vagy gézen átszűrjük, vigyázva, nehogy a kocsonya leve összetörjön, zavaros legyen.
5. Amikor a kocsonyahús meg a répa kihűlt, letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Ahhoz, hogy a leve kihűljön és megdermedjen, jóval több idő kell, ezért azt egy egész éjszakára hideg helyre állítjuk. Másnap a zsírját evőkanállal leszedjük.
6. A puha csülköt meg sertésfejet kicsontozzuk és a húst fölszeletelve 12 mélytányérban elosztjuk. A földarabolt és kicsontozott körmöt egy-egy darabka bőrke meg egy-két szelet sertéslapocka kíséretében ugyancsak köré rakosgatjuk.
7. Cikkekre vágott főtt tojással, sárgarépakarikákkal meg petrezselyemmel díszítjük. Levét addig melegítjük, amíg újra felolvad, majd a tányérokba merjük. Hideg helyen annyi ideig dermesztjük, amíg újra megkocsonyásodik.
8. Tálaláskor a tetejét őrölt borssal meg pirospaprikával díszítjük. Savanyúság, ecetes torma és friss kenyér illik hozzá.

Jó tanács
– Ha a kocsonyalé nem dermedne meg, 3-4 zselatinlapot áztassunk hideg vízbe. Ha fölpuhult, szűrjük le, majd egy lábasban egy kevés kocsonyalével addig melegítsük, míg föl nem olvad. Óvatosan keverjük a többi lébe. Ha zselatinport veszünk, azt a kocsonyalében néhány percig forralni kell, hogy föloldódjon.

12 tányérhoz
Elkészítési idő: 3,5-4 óra, de ebből csak kb. 1 óra 30 perc a munka
Egy adag: 644 kcal