Hozzávalók:
12,5 dkg vaj, 35 dkg natúr krémsajt, 1 evőkanál főzőtejszín vagy tejföl, 8 főtt tojás, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár, 1 mokkáskanál porcukor, 1 kiskanál 6%-os tárkonyos ételecet vagy citromlé
a tálaláshoz:
1,6 kg franciasaláta
1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a krémsajttal meg a tejszínnel krémesre keverjük.
2. A főtt tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, sárgájukat kikaparjuk és szőrszitán áttörve a sajtos krémbe dolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral, a porcukorral és az ecettel pikánsra ízesítjük.
3. A franciasalátát azon a nagy lapos tálon, amelyiken tálalni fogunk, egyenletesen elterítjük. A 16 fél tojást a salátára rakosgatjuk, s kicsit bele is nyomkodjuk, hogy biztosabban megálljanak.
4. A tojáskrémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és „kicifrázva” a fél tojásokba nyomjuk. Akinek nincs ilyen díszítőzsákja, a krémet nedves kiskanállal púpozhatja a tojásokba. Salátalevelekkel, petrezselyemmel, paradicsomcikkekkel szokás díszíteni.
Jó tanács
– A tojásokat hideg vízben tegyük föl főni s a tűzről levéve azonnal hűtsük le, különben a héjuk úgymond „rásül”, nem lehet meghámozni.
– A tojás főzésekor a sóval ne takarékoskodjunk, mert a só a héjat föllazítja, könnyebben meghámozhatjuk majd.
– A tojáskrém az eredeti recept szerint sűrű besamellel készül és nem sajtkrémmel, ezt a változatot külön olvashatják „ahogy a nagykönyveben írva van” címen.
– Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.
8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 567 kcal • 15,4 g fehérje • 50,4 g zsír • 12,8 g szénhidrát • 2,6 g rost • 388 mg koleszterin