Hideg fogastekercs

Hideg fogastekercs
Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, só, néhány szem fekete bors, fél citrom, 2 babérlevél, 2 kg fogas vagy süllő (lehet fagyasztott is), 1 dl fehérbor, 2 dkg zselatinpor

1. A hagymát meg a zöldséget megtisztítjuk, fölszeleteljük, és bő 1,5 liter vízben főzni kezdjük. 1 csapott evőkanál sóval, a borssal meg a citrommal ízesítjük, a babérlevéllel fűszerezzük.
2. A fogast közben megmossuk, deszkára fektetjük, és a pontyhoz hasonlóan filézzük (lásd a halászlé receptjénél). A hal-csontokat a bőrrel együtt a zöldséges lébe szórjuk.
3. A fogasfilét 6-8 egyforma szeletre vágjuk; ha a filék vastagok, akkor kissé ferdén, lapjában szeleteljük föl, hogy inkább hosszúkás, mint duci halszeleteket kapjunk. Egy alufólia lapot kiterítünk, amire ugyanakkora celofánt fektetünk. 2-3 evőkanál fehérborral meglocsoljuk, 1 evőkanálnyi zselatinnal meghintjük. Két halfilét hosszában, egymás mellé ráfektetünk.
4. Csipetnyit megsózzuk, 1-2 evőkanál fehérborral meglocsoljuk, fél evőkanálnyi zselatinnal meghintjük. Tetejére halfilét rakunk, ízesítjük, és így folytatjuk, amíg a hal el nem fogy. Ezután szorosan a fóliába csomagoljuk, zsineggel átkötjük.
5. A halalaplébe tesszük, és kis lángon – ügyelve arra, hogy a víz csak gyöngyözve forrjon – kb. 25 percig pároljuk. Ezután a léből kiemeljük, peremes tálcára tesszük és lepréseljük, vagyis súlyt teszünk rá. Legjobb, ha a tetejére egy vágódeszkát, arra pedig egy dobozos üdítőt vagy tejet fektetünk.
6. Amikor kihűlt, hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a zsineget meg a fóliát eltávolítjuk róla. A haltekercset – miután kocsonyás levét hideg vízzel leöblítettük – fölszeleteljük. Tartármártással körül-öntve tálaljuk, de francia salátát is adhatunk hozzá.

Jó tanács
– A haltekercsből gyönyörű hidegtálat is készíthetünk: egy nagy tálra csíkban franciasalátát halmozunk, és a halszeleteket ráfektetjük. Fejes salátával, citrommal, kaviárral, kagylóval, esetleg töltött tojással díszítjük. Aki nem akar a filézéssel bíbelődni, vásároljon bőr nélküli halfilét; noha ez drágább, de jóval kevesebb a munka vele. A haltekercsek más, szálka és bőr nélküli halfiléből is elkészíthetők, például harcsából, kecsegéből. Ha tonhalból készítjük, ahhoz több zselatin kell, mert vizesebb, lazább a húsa, mint az előbb említett halaké.
– Elkészítése mindenképp gyakorlatot igényel, de sokat könnyíthetünk, ha eleve halfiléket vásárolunk. Letakarva hűtőszekrényben 4-5 napig eláll, de mindig csak annyit szeleteljünk belőle, amennyi elfogy.

4-6 főre
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy adag (tartármártás nélkül): 210 kcal 47,5 g fehérje • 2,0 g zsír • 0,5 g szénhidrát • 0,0 g rost • 262 mg koleszterin