Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma (lehet 2 újhagyma is), 1 csemegeuborka, fél csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma, néhány tárkonylevél, 1 evőkanál kapribogyó, 1 kiskanál kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál vörösborecet, 1 dl olívaolaj, késhegynyi őrölt fekete bors,
16 fagyasztott királyrák (lehet olcsóbb fajta tisztított rák is, amiből kb. 25 dkg kell), 6 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl fehérbor, 2 avokádó
1. A hagymát megtisztítjuk és az uborkával együtt apró kockákra vágjuk. A petrezselymet, a metélőhagymát meg a tárkonylevelet finomra aprítjuk, a kapribogyóból a nagyobbakat félbevágjuk. A cukrot meg a fele sót kevergetve föloldjuk a borecetben, az olajat apránként belecsorgatjuk, megborsozzuk. A felaprított zöldféléket beleforgatjuk.
2. A rákot megtisztítjuk, vagyis a páncélját a húsról lefejtjük. Utána a farkak tetejét, nem túl mélyen, egészen a farokvégződésig bevágjuk. Láthatóvá válik benne egy vékony fekete csík, ami a bélcsatornája; ezt hústűvel kiszedjük, utána a rákot leöblítjük, leszárogatjuk. A vajon megfuttatjuk, a maradék sót rászórjuk, a zúzott fokhagymával 1 percig pirítjuk. A bort ráöntjük, és rázogatva 2-3 percig a tűzön hagyjuk. Akkor jó, ha a leve kissé besűrűsödött.
3. Az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, a héját lefejtjük, a húsát vékonyan fölszeleteljük. Egy-egy felet legyezőszerűen tányérra rakunk, a fűszeres öntettel meglocsoljuk, végül a forró rákot elosztjuk rajta. Pirítóssal tálaljuk.
Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, kristálycukor helyett porított nyírfacukorral vagy mézzel édesítse az öntetet, a rákot pedig kókuszzsíron süsse.
4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 650 kcal