Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma (15 dkg),1 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa (25 dkg), 2 petrezselyemgyökér (14 dkg), 80 dkg füstölt sonka (tarja is lehet), 4 evőkanál olaj, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 3 babérlevél, 1 csapott kiskkanál kakukkfű, 1-2 ág zellerzöld, 1-1 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré) és kristálycukor, kb. 2 kiskanál finomliszt, 4 dl vörösbor, só
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a kétféle répát félbevágva fölszeleteljük, és lábasban a sonkával együtt az olajon megpirítjuk. Közben megborsozzuk, a babérlevéllel, a kakukkfűvel, az összekötözött zellerzölddel és a fölaprított fokhagymával fűszerezzük. A húst kiemeljük belőle.
2. A cukrot meg a paradicsompürét a zöldségekhez adjuk, együtt rozsdabarnára pirítjuk. A fele liszttel meghintjük, fél percig pirítjuk, majd kb. 4 deci vízzel és a fele borral fölöntjük. Kevergetve felfőzzük, kb. 1 kiskanálnyi sót szórunk bele.
3. A füstölt sonkát belerakjuk, lefödve, kis lángon 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét a többi borral folyamatosan pótoljuk.
4. Ha kész, a húst lecsöpögtetve vágódeszkára fektetjük, majd fölszeleteljük. Zöldséges mártását, – miután a zellerzöldet kiemeltük belőle-, spicc szűrőn átszűrjük (a zöldségek nagyját át is törjük bele). Ha nem lenne elég sűrű, akkor a maradék lisztet a tetején lévő zsiradékba szórjuk, és amint az beitta, a mártást kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Ha kell utánasózzuk, esetleg gondolatnyi cukorral ízesítjük, végül a húsra öntjük. Burgonyapüré illik köretnek hozzá.
5 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag (köret nélkül) átlag: 474 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.