Tepsis rácos karaj

Tepsis rácos karaj

Tepsis rácos karaj


Hozzávalók:
8 szelet, egyenként kb. 8 dkg-os sertéskaraj (csontos is lehet), só, 8 vékony szelet (kb. 12 dkg) húsos füstölt szalonna (sliced bacon), 1,2 kg burgonya, 2 közepes vöröshagyma, 30 dkg csiperkegomba, 4-4 húsos zöldpaprika és paradicsom, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 2 dl tejföl

1. A húst kissé kiverjük, és miután széleit bevagdostuk, kb. 1 kiskanálnyi sóval behintjük. Mindegyiket egy szelet szalonnával körbetekerjük (nem baj, ha nem takarja vagy éppen nem éri át teljesen), félrerakjuk.
2. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, leszűrve hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és 0,5 centi vastag karikákra szeljük. Közben a hagymát meg a gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük.
3. A hagymát finomra vágjuk és egy lábasban az olajon közepes lángon 4-5 perc alatt szalmasárgára sütjük. Ezután a cikkekre aprított gombával sütjük ugyanennyi ideig, kevergetve, nehogy leégjen.
4. A paprikát és a paradicsomot 2-2,5 centis kockákra vágjuk, a hagymás gombához adjuk, 5-6 percig együtt pirítjuk-pároljuk. Ezután kb. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a pirospaprikával fűszerezzük, a paprikakrémmel tüzesítjük. A tejfölt hozzáadjuk, és még 2-3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik.
5. A burgonyát egyenletesen közepes méretű tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük és a gombás-tejfölös „lecsóval” nyakon öntjük. A szalonnás hússzeleteket a tetejére fektetjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 percig sütjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 909 kcal • 55,0 g fehérje • 47,0 g zsír • 66,3 g szénhidrát • 10,1 g rost • 181 mg koleszterin