Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb) – de lehet pulyka felsőcombfilé is, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 3 zsemle, 3 tojás, 3 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél-egy mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna
a „méricskés” változathoz:
2 dl zsemlemorzsa, 1,5 dl víz, 1 dl főzőtejszín esetleg tejföl, 2 tojás
a formáláshoz: 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj
1. A húst tálba rakjuk. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, és serpenyőben, az olajon 5-6 perc alatt megfuttatjuk, az utolsó 2 percre hozzáadjuk a pépesre zúzott fokhagymát is. A húsra kanalazzuk, megsózzuk, a borssal, a pirospaprikával meg a morzsolt majoránnával fűszerezzük. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, alaposan kifacsarjuk, majd a fűszeres hússal és a tojásokkal összedolgozzuk.
2. Ha a „méricskés” változatot készítjük, akkor abba nem áztatott zsemle kerül. Helyette a morzsát a vízzel és a tejszínnel összekeverjük, majd a tojással meg a fűszeres húsos masszával összedolgozzuk.
3. Mindkét masszából többféle vagdaltat süthetünk. A hagyományos húspogácsához a masszából vizes kézzel közepes gombócokat formálunk (16 darab lesz belőle), zsemlemorzsában megforgatjuk, kisujjnyi vastag, féltenyérnyi nagyságú pogácsává lapítjuk. Ezután egy serpenyőben kb. kétujjnyi forró olajban, a közepesnél valamivel erősebb lángon, mindkét oldalán 6-7 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Burgonyapürével és savanyúsággal önálló ételként kínáljuk, de tálalhatjuk főzelékek feltéteként is.
4. Az egyben sült vagdalthoz a húsmasszát vízbe mártott kézzel hosszúkás cipó alakúra formáljuk. A fenti mennyiségből 2 vagy 3 ilyen rudat készíthetünk. Sütőpapírral bélelt vagy enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal megkenjük és előme-legített sütőben, közepes lánggal kb. 40 percig sütjük. Felszeletelve tálaljuk. Ha hidegen kínáljuk, franciasaláta és savanyúság illik hozzá.
5. Minigombócokat (kb. 48 darabot) is süthetünk belőle. Ehhez a masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. Ezeket a húsgombócokat kétféleképpen süthetjük. Az első, amikor egy lábasban vagy fritőzben közepesen forró olajban 5-6 percig sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A másik megoldás, ha a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 15 perc alatt megsütjük. Az előbbi módon készült húsgolyók szaftosabbak, de zsírosabbak, kalóriadúsabbak, mint a sütőben sültek. Finom, ha úgy tálaljuk, hogy néhány csemegeuborkát 2-3 milliméter vastagon fölszeletelünk, és fogvájóval mindegyik húsgombócba szúrunk egyet-egyet.
Jó tanács
– Darált pulykafelsőcombfiléből ugyanígy készíthetjük.
– A hús felét beáztatott és kinyomkodott 15 deka szójagranulátummal is helyettesíthetjük.
– Letakarva hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.
8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag átlag: 588 kcal • 24,6 g fehérje • 45,2 g zsír • 20,4 g szénhidrát • 0,2 g rost • 182 mg koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.