Sertésszelet petrezselymes mártásban – „Zsuska” receptje

Sertésszelet petrezselymes mártásban   -  „Zsuska” receptje
Hozzávalók:
50-60 dkg sertéscomb (legjobb a diója), só, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 2 csokor petrezselyem, 1 kisebb zeller (a gumója és a zöldje is), 1 nagyobb vöröshagyma, 0,5 dl fehérbor (rizling), kb. 4 dl víz, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 1 tojássárgája

1. A combot a rostjaira merőlegesen 8 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, széleit, esetleges inas részeit bevágjuk. Ezután enyhén megsózzuk, a lisztben megforgatjuk, majd lerázzuk. Az olajat egy nagy serpenyőben megforrósítjuk, a lisztezett combszeleteket oldalanként kb. 1 perc alatt megpirítjuk benne. Lecsöpögtetve félrerakjuk. A serpenyőt is félrehúzzuk, belerakjuk a vajat.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A petrezselymet finomra vágjuk, ahogyan a zeller zöldjét és a hagymát is. A zellergumót apró (3-4 milliméteres) kockákra aprítjuk.
3. A serpenyőt újra tűzre tesszük, a benne lévő zsiradékot kissé megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, kevergetve, közepes lángon megfonnyasztjuk, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg. A maradék, kb. 1 púpozott evőkanál liszttel meghintjük, elkeverjük, a fele vizet ráöntjük. Habverővel szüntelen keverve sűrűre főzzük. Ezután öntjük csak hozzá a többi vizet, amivel továbbra is kevergetve 1-2 percig forraljuk. Akkor jó, ha híg mártás lesz belőle. A borral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, az elősütött hússzeleteket belerakjuk. Úgyancsak hozzáadjuk a zellert, a zeller- és petrezselyemzöldet. Kis lángra állítjuk, lefedjük, kb. 35 percig pároljuk, ezalatt a hús vajpuha lesz. Ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk közben, mert ha túl sűrű a mártás, könnyen leég.
4. A tejfölt egy kis tálban a tojássárgájával kikeverjük. Folytonosan keverve a mártásos pecsenyéhez adjuk, még 1-2 percig forraljuk. Párolt rizs illik köretnek hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 615 kcal