Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka (kicsontozott csülök, esetleg comb is lehet), 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj (zsír is lehet), 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, kb. 1 kiskanál só, 1-1 paradicsom és paprika (ezek el is maradhatnak), fél mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
1. A sertéslapockát kétcentis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és egy lábasban az olajon 3-4 perc alatt megfuttatjuk. A húst beleszórjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. (Készülhet úgy is, hogy a hagymát a hússal együtt rakjuk az olajra, és egyszerre pirítjuk meg. Többek tapasztalata, hogy ebben az esetben az érzékenyebb gyomrúaknak sem fájdul majd meg a hasa a pörkölttől, nem úgy, mint amikor a hagymát előre megpirítjuk.) Azonnal egy kevés (0,5 deci) vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen, majd megsózzuk.
2. A paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettő húsát apróra vágjuk, és a húshoz adjuk. A köménnyel, az összezúzott fokhagymával meg a paprikakrémmel fűszerezzük.
3. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Elfövő levét folyamatosan pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy rövid lében párolódjon-pörkölődjön, véletlenül se legyen olyan íze, mint a főtt húsnak.
4. Szaftosabban is készülhet: ilyenkor 1 kiskanál lisztet kb. 2 deci vizzel simára keverünk, a pörkölthöz öntjük, és épp csak 2-3 percig forraljuk, majd utánaízesítjük. Galuska vagy tarhonya illik hozzá köretnek.
Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú, lisztmentes vagy tojásmentes étrendet tart, savanyúságokkal egye.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 540 kcal • 27,1 g fehérje • 46,0 g zsír • 4,3 g szénhidrát • 0,9 g rost • 108 mg koleszterin