Sertéskaraj kaliforniai módra

Sertéskaraj kaliforniai módra
Hozzávalók:
10 dkg rizs, 6 dkg vaj, 4 dl húsleves, 1-1 piros és zöld húsú kaliforniai paprika (kb. 20 dkg), 1 csokor metélőhagyma (snidling), 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 1 tojás, 1 púpozott kiskanál só, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál morzsolt majoránna, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 70 dkg kicsontozott sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 1 csapott kiskanál étkezési keményítő

1. A rizst a fele olvasztott vajon megfuttatjuk, a fele forró húslevest ráöntjük. Lefödve kis lángon addig – 6-8 percig – pároljuk, míg a folyadék a tetejéről le nem fő. Ekkor a tűzről lehúzzuk, a fedő alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, és a rizst 15 percig így hagyjuk, ezalatt teljesen megpuhul.
2. A paprikákat kicsumázzuk, félcentis kockákra vágjuk, és a maradék olvasztott vajon 4-5 perc alatt megfuttatjuk. A tűzről levéve a fölaprított metélőhagymával és 2 gerezd zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ha kihűlt, a már ugyancsak hideg puha rizzsel, a parmezánsajttal és a tojással összedolgozzuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés majoránnával megbolondítjuk.
3. A karajt megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában, egymástól legalább kétujjnyi távolságra, 3-4 centi vastagságban (mélységben), 3-4 helyen is végig bevágjuk. A rizses keveréket ezekbe a nyílásokba töltjük, majd a pecsenyét zsineggel sűrűn átkötözzük. A maradék sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a köménnyel bedörzsöljük, azután tepsibe tesszük, a megforrósított olajjal leöntjük.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Közben a maradék forró levessel gyakorta meglocsoljuk. Amikor kész, lecsöpögtetve vágódeszkára emeljük. Visszamaradó levét egy serpenyőbe töltjük, az egy kevés vízzel simára kevert keményítővel sűrítjük, ha kell utánafűszerezzük, majd leszűrjük.
5. A karajt – miután a zsineget lefejtettük róla –, fölszeleteljük, és pecsenyelevével körülöntve tálaljuk. Vajon párolt újhagyma illik hozzá köretnek.
Jó tanács
– Nem könnyű kis mennyiségben rizst főzni, ezért készítsünk belőle nagyobb mennyiséget, ami marad, másnapra remek köret lehet. Az is jó megoldás, ha a szükséges mennyiségű rizst sózott, forrásban lévő vízben, a tésztákhoz hasonlóan főzzük meg.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (köret nélkül): 474 kcal