Magyaróvári (óvári) sertésborda


Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott sertéskaraj (comb is lehet, legjobb a diója), só, őrölt fekete bors, kb. 2 evőkanál finomliszt, 4 nagy vagy 8 kisebb szelet gépsonka, 4 nagy vagy 8 kisebb szelet óvári sajt (lehet trappista vagy füstölt sajt)
a gombapéphez:
30-35 dkg csiperkegomba, fél fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál olaj vagy 4 dkg vaj, jó késhegynyi őrölt fekete bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás
a sütéshez:
4 evőkanál olaj
a pecsenyeléhez:
1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb cikk vöröshagyma, 1 púpozott kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál paradicsompüré, késhegynyi őrölt kömény
köretnek:
rizibizi, sült hasábburgonya vagy szalmaburgonya

1. A húst 8 egyforma szeletre vágjuk, enyhén kiverjük és inas részeit bevagdosva, besózva, megborsozva félretesszük.
2. A gombát megtisztítjuk, a reszelő nagy lyukú oldalán át lereszeljük, majd jól fölaprítjuk. A megtisztított hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A hagymát serpenyőben az olvasztott vajon (olajon) 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk, a gombát és a petrezselymet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, azután 6-7 percig pirítva zsírjára sütjük. A zsemlemorzsát hozzáadjuk, 1 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva a tojást is beledolgozzuk.
3. A hússzeleteket lisztben megforgatjuk, de bőven elég, ha csak egy vékony réteg marad belőle a húson, a többit ütögessük le róla. Ezután serpenyőben, a megforrósított olajon, nagy lángon oldalanként 1-1 perc alatt hirtelen megsütjük, majd tepsire rakjuk. A gombapéppel vastagon megkenjük, és először a sonka-, azután a sajtszeletekkel beborítjuk.
4. Forró sütőben (200 ºC; légkeveréses sütőben 185 ºC), a felső rácsra téve 5-6 perc alatt pirosasra sütjük.
5. Közben visszamaradó zsírjából pecsenyelevet főzünk: vagyis a fölszeletelt fokhagymát és hagymát rádobjuk, kevergetve sütögetjük egy kicsit, majd a sűrített paradicsomot is hozzáadjuk, amit kb. 1 perc alatt rozsdabarnára pirítunk. A lisztet rászórjuk, fél percig pirítjuk, kb. 3 deci vízzel fölöntjük. A köménnyel fűszerezzük, 4-5 percig főzzük, ha kell, utánasózzuk, végül átszűrjük. Tálaláskor tányérra locsoljuk, személyenként 2 hússzeletet rárakunk. Köretnek rizibizi és sült hasábburgonya vagy szalmaburgonya illik hozzá.

Jó tanácsok
– Turbózott változatai szerint az elősütött hússzeleteket vékonyan mustárral is megkenhetjük, mielőtt a gombapép rákerülne. A sonka és a sajt közé karikákra vágott paradicsomot is fektethetünk.
– Készíthetjük mindenféle elősütés nélkül is. A tepsit olajjal vagy zsírral megkenjük. A kivert, megfűszerezett hússzeleteket ráfektetjük, a gombapépet rákenjük, és alufóliával letakarjuk. Sütőben, a középső rácson, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 10-12 percig sütjük. Ezután a sonkát meg a sajtot ráfektetjük, és fedetlenül, a felső rácson további 5-6 percig sütjük.
– Borjúkarajból vagy -combból, csirke- vagy pulykamellből is ugyanígy készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (köretek nélkül): 571 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.