Hozzávalók:
12 szál ujjnyi vastag spárga (idényen kívül konzerv is jó), só, kristálycukor, 4 szelet egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 4 evőkanál olaj, 8 vékony szelet sajt, 25 dkg előgőzölt (10-15 perces) gyorsrizs, 25 dkg fagyasztott zöldségkeverék, 5 dkg vaj, fél csokor petrezselyem
1. A sütőt közepesen forróra (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) bemelegítjük. A spárgát megtisztítjuk, vagyis a fejük alatt kezdve vékony külső hártyájukat burgonya- (spárga-) hámozóval lefejtjük. A szálakat leöblítjük, majd enyhén sózott, egy kevés cukorral ízesített, forrásban lévő vízbe rakjuk a körethez való fagyasztott zöldséggel együtt. Lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
2. A rizst enyhén sózott, forrásban lévő vízben, előírás szerinti idő alatt – ez általában 10-12 perc – megfőzzük, és ha konzervspárgát használunk, amit nem kell főzni, akkor ide dobjuk bele a fagyasztott zöldséget is.
3. A karajszeleteket kiverjük, kiskanálnyi sóval és a borssal beszórjuk, majd a forró olajon oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük. Tepsibe rakjuk, zsírjával meglocsoljuk. Minden elősütött karajra 1-1 szelet sajtot fektetünk. Erre kerül a lecsöpögtetett spárga, végül a tetejére a maradék sajt. A forró sütőbe tolva kb. 10 percig sütjük.
4. A többi puha zöldséget leszűrjük, az olvasztott vajon átforgatjuk, a főtt rizzsel összekeverjük. Ez a körete a spárgás bordának.
4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 816 kcal