Sertésborda jóasszony módra


Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott sertéskaraj, kb. 1 kiskanál só, őrölt fekete bors, 10-12 kisebb gyöngyhagyma vagy 20-25 dkg vöröshagyma (lehet fehérhagyma is), 20-25 dkg csiperkegomba, 20-25 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna, 6 evőkanál olaj vagy 2 púpozott evőkanál zsír, 20-25 dkg főtt zöldborsó, 1 kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1-1,5 dl víz vagy fehérbor, 1 csokor petrezselyem
a körethez:
kb. 1 kg héjában főtt burgonya
a burgonya sütéséhez:
olaj

1. A karajt 4 vagy 8 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, besózzuk, megborsozzuk. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, ha vöröshagymából készül az étel, akkor azt 2 centis kockákra vágjuk. A gombát tisztítás után cikkekre, a húsos szalonnát szintén 2 centis kockákra aprítjuk.
2. A szalonnát a hagymával meg a gombával a fele olajon (zsíron), egy serpenyőben 10-12 percig pirítjuk. Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsompürével és a borral ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Éppen csak 1 percig főzzük. Ez az úgynevezett rövid levű változat. Készülhet hosszú lével, sok szafttal is. Ehhez 3 deci hideg vizet 1 kiskanál liszttel simára keverünk, a raguhoz öntjük, kevergetve pár percig forraljuk. Sóval, borssal és egy kevés sűrített paradicsommal utánaízesítjük. Hogy rövid vagy hosszú lével főzzük, annak tálaláskor lesz jelentősége.
3. Közben a burgonyát megtisztítjuk, 2 centis kockákra vágjuk, és nagy serpenyőben, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
4. Az utolsó percekben a húst a maradék olajon (zsíron) oldalanként kb. 1,5 perc alatt megsütjük.
5. Következhet a tálalás. Ha rövid lével készítettük a ragut, akkor azt a sült kocka krumplival összeforgatjuk, tányérokra halmozzuk, és ráfektetjük a sült karajt. Ha hosszú lével főztük, akkor a sült karajokat tányérra rakjuk, a raguval leöntjük, és a sült kockakrumplit melléhalmozzuk.

Jó tanács
– Borjúkarajból ugyanígy készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (körettel): 1049 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.