Hozzávalók:
fél mokkáskanál ötfűszer-keverék (kínai üzletekben kapható), 4 evőkanál ketchup, 6-8 evőkanál nem túl sós szójamártás, 2 evőkanál száraz vörösbor, 1 mokkáskanál méz, 6 gerezd fokhagyma, 60 dkg kicsontozott sertéskaraj egyben, 20 dkg aszalt sárgabarack, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 50-50 dkg zeller és burgonya, só, 5+3 dkg vaj, 1 dl főzőtejszín
1. Az ötfűszer-keveréket a ketchuppal, a szójamártással, a borral és a mézzel összekeverjük, a présen áttört fokhagymát hozzáadjuk. A húst egészben beleforgatjuk, és letakarva, hűtőszekrényben egy éjjelen át – de minimum 2 órán át – érleljük.
2. Az aszalt sárgabarackot ugyanennyi időre 3 deci vízbe áztatjuk. A hagymát meg a répát megtisztítjuk, fölszeleteljük, tepsibe szórjuk. Az érlelt húst lecsöpögtetjük – páclevét félretesszük –, majd egy serpenyőben az olajon körös-körül megpirítjuk.
3. A zöldségekre fektetjük, a barack áztatólevét ráöntjük és sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 50 percig sütjük.
4. Ezalatt a zellert meg a burgonyát megtisztítjuk, fölaprítjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, kissé megsózzuk, és lefödve puhára főzzük. Ha kész leszűrjük, az 5 deka vajat meg a tejszínt hozzáadjuk, habverővel sima pürévé keverjük.
5. A barackot egy serpenyőben 3 deka olvasztott vajon megforrósítjuk. A húst deszkára fektetjük, fölszeleteljük. Félretett páclevét a tepsiben összegyűlt lével lábasba töltjük, 2-3 percig forraljuk, leszűrjük, a húsra öntjük. A zelleres burgonyapürével meg a barackkal tálaljuk.
Jó tanács
– Borjúkarajjal ugyanígy készíthetjük, de miután vékonyabb, mint a sertéskaraj, kb. 10 perccel kevesebb sütés is elég neki.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag: 880 kcal • 44,9 g fehérje • 43,4 g zsír • 77,0 g szénhidrát • 12,0 g rost • 195 mg koleszterin