Sarkadi pecsenye


Hozzávalók:
50-60 dkg kicsontozott sertéskaraj, só, őrölt fekete bors, 25 dkg csiperkegomba, 10 dkg lángolt kolbász, 2 ecetes uborka, 10 dkg reszelni való sajt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
a körethez:
25 dkg rizs, 2 evőkanál olaj, só, 3 dkg vaj, 10 dkg szeletelt gépsonka, őrölt fekete bors, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem

1. A karajt 4 egyforma szeletre vágjuk, majd kiverjük, széleit bevagdossuk. A szeletek mindkét oldalát enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
2. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A kolbász meghámozzuk, fölkarikázzuk. Az unokát lecsöpögtetjük, vékony csíkokra metéljük. A sajtot lereszeljük.
3. A hússzeleteket egy serpenyőben, a jól megforrósított olajon nagy lángon oldalanként nem egészen 1 perc alatt elősütjük, lecsöpögtetve tepsibe fektetjük. Visszamaradó zsírjában a gombát kb. 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Ezután a liszttel meghintjük, fél percig tovább sütjük, majd a tejjel fölöntjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt krémszerűen besűrűsödik, a tűzről lehúzzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a reszelt sajt felével gazdagítjuk, kissé hűlni hagyjuk.
4. Amíg hűl, a rizst megmossuk leszűrjük, teljesen lecsöpögtetjük, majd kisebb lábasban, az olajon kelegetve megforrósítjuk. 5 deci vizet fél kiskanál sóval fölforralunk, a rizsre öntjük. Lefödve addig pároljuk, míg a víz a tetejéről elfő, majd félrehúzzuk, és lefödve a saját gőzében teljesen megpuhítjuk. a sonkát apró kockákra vágjuk, serpenyőben, az olvasztott vajon megpirítjuk. Megborsozzuk, a finomra aprított petrezselyemmel meghintjük, végül a puha rizzsel összeforgatjuk.
5. Az időközben langyosra hűlt sajtos gombás krémet a kolbásszal és az uborkával gazdagítjuk, azután egyenletesen az elősütött húsokra halmozzuk. A maradék sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC, légkeveréses sütőben vagy alsó-felső sütéssel 190ºC) 7-8 percig sütjük. (A sütés félidejében érdemes feltenni a felső rácsra, így szebben pirul.)
6. A Sarkad pecsenyét tányérra rakjuk, és a sonkás rizst melléhalmozzuk.

Jó tanács
– Csirke- vagy pulykamellel illetve borjúcombbal vagy -karajjal is ugyanígy készíthetjük.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet tart, köret nélkül egye.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag (körettel): 897 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.